Zaštita i interpretacija graditeljskog i kulturnog naslijeđa -prezentacija muzejske arhitektice Sabine Maslić

 

“ZAŠTITA I INTERPRETACIJA GRADITELJSKOG I KULTURNOG NASLIJEĐA”

prezentacija Sabine Maslić, arhitektice Zavičajnog muzeja Travnik

Prezentacija je obuhvatila kratki pregled problema s kojim se suočavaju francuski gradovi kada je u pitanju graditeljsko naslijeđe, kao i načine njihovog rješavanja. Kao primjer dobre prakse izdvojen je manji grad Bajon (Bayonne, 52.000 stanovnika), na jugozapadu Francuske. Bajon je 1975. godine pokrenuo strategiju revitalizacije kulturno-istorijskog jezgra grada koje je tada bilo napušteno i u stanju propadanja. Strategija je obuhvatila evidenciju, valorizaciju graditeljskog naslijeđa, načine konzervacije fasada, ali i adaptacije starih zgrada standardima savremenog života, te razvijanje pratećih zanata, uvezivanje stručnog kadra i lokalne zajednice, itd. Početkom 21. vijeka, kulturno-istorijska jezgra je oslobođena od kolskog saobraćaja što je uveliko povećalo njenu atraktivnost.

U sklopu prezentacije navedeni su i primjeri dobre prakse u Travniku na kojima je učestvovao ili samostalno radio Zavičajni muzej Travnik: Elaborat valorizacije graditeljskog fonda Bosanske ulice, projekat revitalizacije i rekonstrukcije srednjovjekovne tvrđave Stari grad Travnik, arhitektonska radionica i studija ”Ambijentalna cjelina Osoje”, arhitektonska radionica ”Ambijentalna cjelina Varoš, Musala i Podmusala”, radovi na Memorijalnom muzeju ”Rodna kuća Ive Andrića” i mnogi drugi.

Dotakli smo se pitanja odnosa stanovništva, ali i nadležnih institucija prema naslijeđu, u kojoj mjeri pratimo ili zaostajemo za trendovima razvijenih evropskih zemalja, šta nama znači objekat koji ima status nacionalnog spomenika i u kojoj mjeri je zaista taj spomenik zaštićen.

Ex Ponto – mjesto susreta

Rodna kuća Ive Andrića

31.3.2022.

foto: Slobodan Ličanin

Share on FacebookEmail this to someonePrint this page