Zavičajni muzej Travnik

Zavičajni muzej Travnik utemeljen je 1950. godine. Za potrebe smještaja eksponata i zbirki prvobitno su korišteni različiti objekti u Travniku, poput  austrougarskog Zatvora, Velike nadbiskupske gimnazije, zgrade Zadužbine braće Fufić, Varoške džamije, Elči Ibrahim-pašine medrese. Od 1972.  godine nalazi se u zgradi sagrađenoj u medicinsko-zdravstvene svrhe  1928. godine iz sredstava Rockfelerove fondacije. Stalna izložbena postavka u ovoj zgradi otvorena je za posjete 1975. godine.

Fundus muzeja sadrži oko 80 hiljada eksponata. Zavičajni muzej Travnik danas je jedini zavičajni muzej na području Srednjobosanskog kantona.

Stalna izložbena postavka Muzeja sastoji se od:

 

Raznovrsnost zbirki i mnoštvo eksponata čine ga neizostavnim mjestom za upoznavanje prošlosti i prirodne baštine travničkog kraja. Stalna izložbena postavka, kao i tematske izložbe, predstavljaju istinsku atrakciju za domaće i inostrane turiste, školske ekskurzije i druge zaljubljenike u tradicionalnu kulturu i običaje svih ljudi i naroda koji od prahistorije naseljavaju ovaj dio BiH.

Muzej_Travnik

 

RADNO VRIJEME

Stalna izložbena postavka je otvorena za posjete

radnim danima od 9-15 sati

subotom i nedjeljom od 10-14 sati.

Za grupne posjete Zavičajnom muzeju Travnik stručna objašnjenja daju muzejski kustosi-pedagozi.

 

CIJENA ULAZNICA

za odrasle posjetioce : 4,00 KM

za grupne posjete (minimalno 20 osoba) : 3,50 KM

za učenike osnovnih i srednjih škola, studente i penzionere : 3,00 KM

za grupne posjete (minimalno 20 osoba) za učenike, studente i penzionere : 2,00 KM