Prirodoslovna postavka

Eksponati izloženi u ovoj zbirci potiču iz svih krajeva svijeta i sa prostora BiH. Prezentirani su u paleontološkom, minerološko-petrografskom i zoološkom odjeljku. U zbirci se mogu vidjeti preparirane egzotične životinje, školjke i drugi organizmi iz mora, fosili, rude i minerali. Prirodoslovna zbirka je svakako najatraktivniji sadržaj Muzeja za učenike osnovnih škola.

Prirodoslovna zbirka, je ustvari, naslijeđena zbirka Velike nadbiskupijske gimnazije u Travniku, osnovane 1882. Zbirku je utemeljio 1884. godine, u okviru Gimnazije, prvotno za školske potrebe, za prirodopisni kabinet, tadašnji gimnazijski profesor, pater Erik Brandis. Vremenom se zbirka razvila u vrijednu znanstvenu i dokumentacijsku zbirku, iznimno važnu za proučavanje živoga svijeta i ruda s područja Bosne i Hercegovine. Profesor Brandis je sam sakupljao primjerke, razmjenjivao ih s drugim znanstvenicima, a poneke je dobio i na dar. Ova travnička gimnazijska prirodoslovna zbirka, pokraj fundusa Zemaljskoga muzeja Bosne i Hercegovine, ubrzo je postala, po veličini i sadržaju, druga prirodoslovna zbirka u Bosni i Hercegovini, a to je i danas.

Prirodoslovnu zbirku čini oko 60.000 jedinica. U stalnom izložbenom postavu dostupnu javnosti prezentirano je 820 izložaka iz oblasti paleontologije, mineralopetrografije i zoologije.