Tvrđava Stari grad

Tvrđava Stari grad jedan je od najljepših i najočuvanijih fortifikacijskih objekata srednjovjekovne Bosne u kojem su i drugi historijski periodi ostavili svoja specifična obilježja.

U do sada poznatim historiografskim izvorima ne postoji podatak o godini i trajanju izgradnje, kao ni o graditelju. Historičari su saglasni da je tvrđava sagrađena u drugoj polovini 14. ili prvoj polovini 15. stoljeća. Po načinu gradnje i drugim indicijama pretpostavlja se da ju je podigao kralj Tvrtko II Kotromanić, ali moguće je i kralj Stjepan Dabiša.

Današnji izgled Tvrđave rezultat je intervencija osmanskih neimara. Tvrđava se 1953. godine stavljena na brigu Zavičajnog muzeja Travnik. Vrši se čišćenje i uređenje kompleksa, arheološka istraživana i manji konzervatorski zahvati.  

Zbog slabog ulaganja Tvrđava je u međuvremenu dosta propala i krajem devedesetih godina je zatvorena za posjetioce.

Godine 1999. Muzej pokreće kampanju pod nazivom “Želim spasiTi Stari grad” te je od 2005. godine, kada je graditeljska cjelina proglašna nacionalnim spomenikom, uslijedilo spašavanje Tvrđave i zaštita kroz kontinuirane projekte konzervacije, restauracije i tekućeg održavanja, podržane od svih razina vlasti kao i od strane fondacija i agencija za zaštitu nepokretnog kulturnog naslijeđa.

Ubrzo je Stari grad postao centar kulturnog i zabavnog života Travnika. Za posjetu je otvoren tokom cijele godine, a obilaze ga domaći i strani posjetioci iz svih krajeva svijeta.

U Kuli i Baruthani su prezentirane stalne izložbene postavke, u paviljonu Garbun djeluju muzejske radionice tkanja i narodnog lončarstva.

Tradicionalno se organiziraju manifestacije kao što je “Travnička kajganijada” na prvi dan proljeća, kada se obilježava i Dan općine Travnik, zatim Summer Fest, izvodi se turistička pozorišna predstava “Nobelovac i Travnik” te priređuju različiti kulturni događaji, promocije, kamerni koncerti, pokretne izložbe i dr.

 

dscn0675 img_1633 img_2149 img_2143

 

RADNO VRIJEME

Tvrđava Stari grad otvorena je za posjete u periodu
od 1. 4. do 30. 9. svakim danom od 8:00 – 20:00 sati.
od 1. 10. do 31. 3.  svakim danom od 9:00 – 16:30 sati
Dodatne informacije:
030 / 518 – 140
 061 / 711 – 700

CIJENA ULAZNICA

za odrasle posjetioce : 4,00 KM
za grupne posjete (minimalno 20 osoba) : 3,50 KM
za učenike osnovnih i srednjih škola, studente i penzionere : 3,00 KM
za grupne posjete (minimalno 20 osoba) za učenike, studente i penzionere : 2,00 KM