Memorijalni muzej Rodna kuća Ive Andrića

Nobelovac Ivo Andrić je rođen 9.10.1892. godine u travničkoj mahali Zenjak u kući koja je rekonstruisana 1974. godine i kao izložbeni depandans Muzeja otvorena godinu dana prije smrti pisca. Na spratu objekta sagrađenog u stilu tradicionalne stambene arhitekture nalazi se Memorijalni muzej književnog nobelovca Ive Andrića sa stalnom izložbenom postavkom o njegovom životu i književnom djelu. U nastavku se nalazi  multifunkcionalni prostor “Otvoreni književni atelier” u kome boravi viši kustos i gdje se održavaju književne radionice, prezentacije, predavanja, kamerni koncerti i dr.

Stalna izložbena postavka se sastoji od Rodne sobe, sobe posvećene romanu “Travnička hronika”, Fototeke i Biblioteke sa Andrićevim djelima na našem jeziku i mnogobrojnim prijevodima Andrićevih djela na strane jezike.

Memorijalni muzej kontinuirano prikuplja građu i eksponate koji mogu biti relevantni za život i literaturu Ive Andrića. Svake godine priređuju se književni i kulturni programi kojima se javnost želi podsjetiti na najvažnije datume i događaje iz Andrićevog života i književne karijere.

Unutar Memorijalnog muzeja 2002. godine ustanovljena je Zavičajna književna zbirka kojom su obuhvaćeni književnici koji se rođenjem ili svojim stvaralaštvom dotiču područja današnjeg Srednjobosanskog  kantona.

Parterni dio kompleksa je rekonsturisan 2021. godine i u tom prostoru djeluje ekskluzivni restoran sa barom “Ex Ponto” i kamerni prostor Mjesto susreta i Mala galerija “Ex Ponto”.

RADNO VRIJEME

Stalna izložbena postavka Memorijalnog muzeja Rodna kuća Ive Andrića
OTVORENA ZA POSJETU 
svaki dan od 9:30 do 17:00 sati
 

CIJENA ULAZNICA

za odrasle posjetioce : 4,00 KM

za grupne posjete (minimalno 20 osoba) : 3,50 KM

za učenike osnovnih i srednjih škola, studente i penzionere : 3,00 KM

za grupne posjete (minimalno 20 osoba) za učenike, studente i penzionere : 2,00 KM