„Nobelovac i Travnik „ ( Ivo Andrić: život, literatura…) pozorišna predstava

„Nobelovac i Travnik „

( Ivo Andrić: život, literatura…)

 

Trailer pozorišne predstave “Nobelovac i Travnik”

U biografiji Ive Andrića Travnik je upisan kao tek kao mjesto rođenja i nekolicine potonjih, kratkih boravaka u malom, istorijski znamenitom gradu. Istovremeno, u Andrićevoj književnoj radionici Travnik je često prisutni topos u kojem pronalazi „motive i sudbine iz istorije svoje zemlje“.

Zavičajni muzej Travnik producirao je pozorišnu predstavu „Nobelovac i Travnik“ (Ivo Andrić: život, literatura…) s namjerom da se na teatarski način prikaže životni i literarni odnos Ive Andrića i Travnika.

Predstava se u Travniku izvodi na mjestu koje je Andrić opisao u svojim djelima, srednjovjekovnoj tvrđavi Stari grad. U ambijentalnom prostoru utvrde predstava se izvodi na nekoliko mikrolokacija – ostacima vlastelinske palače, platou između Kule i Barutane, u Barutani.

Pozorišna predstava je koncipirana kao triptih u kojem se svaki od tri dijela drame bazira na jedan Andrićev boravak u Travniku i književno djelo koje je u tom periodu pisao ili već objavio-Ex ponto, Travnička hronika, Priča o vezirovom slonu.

Predstava „Nobelovac i Travnik“ ( Ivo Andrić: život, literatura…) predstavlja novinu u turističkoj i kulturnoj ponudi Travnika. Namijenjena je za turiste i građanstvo.

Premijera predstave održava se u povodu 3. juna, datuma prvog spomena grada Travnika u historijskim izvorima.

Kao depandans Zavičajnog muzeja Travnik Memorijalni muzej Rodna kuća Ive Andrića od 1974. godine djeluje u pravcu popularizacije književne zaostavštine nobelovca. Propitujući Andrićevu zavičajnu pripadnost, književnu i životnu, okupio je mali pozorišni ansambl sačinjen od glumaca  iz Travnika i gostujućih umjetnika iz Banjaluke.

Prema ideji Muharema Bazdulja motive iz životopisa, poezije i proze Ive Andrića

priredio i dramatizirao Enes Škrgo

Režija: Goran Damjanac

Uloge:

Ivo Andrić – Matej Baškarad

fra Alojzije Perčinlić – Darko Smodek

Tugomir Alaupović – Nebojša Filipović

Abdulah Maglić – Mirko Adžaip

 

Glas iz off-a: Aleksandar Ristanović

Scenografija i kostimografija: Dragana Purković-Macan

Kompozitor i dizajn zvuka: Albert Bojan Savić

Afiša predstave PDF

 

Na dan prvog spomena grada Travnika u pisanim istorijskim izvorima, 3. juna, u srednjovjekovnoj tvrđavi Stari grad održana je premijera pozorišne predstave „Nobelovac i Travnik“ (Ivo Andrić: život, literatura). Predstavu je režirao Goran Damjanac, a nastala je u produkciji Zavičajnog muzeja Travnik.

Među brojnim gostima  Muzej je imao čast da posebno ugosti Abdulaha Maglića koji je, na osnovu autobiografskih podataka, jedan od dramskih likova predstave pod vlastitim imenom.

Foto: Kenan Kavazović

Share on FacebookEmail this to someonePrint this page