Promocija knjiga Drage Pilsela u Otvorenom književnom atelieru

U organizaciji Print – GS Travnik, GS – Tvornice mašina Travnik i Zavičajnog muzeja Travnik pisac i novinar Drago Pilsel u Otvorenom književnom atelieru pri Memorijalnom muzeju Ive Andrića  promovirao je dva autorska književna ostvarenja.

Drago Pilsel je rođen u Argentini,a potom stigao u Hrvatsku i kasnije u BiH. Publici u Travniku otkrio je zanimljivu priču o nekoliko generacija svoje porodice, pretočenih u autobiografska književna djela „Argentinski roman“ i „Povratak Adolfa Pilsela“.

U uvodnom dijelu govorili su kustos Enes Škrgo i direktorica GS-Tvornice mašina Snježana Köpruner.

Na početku promocije Pilsel je rekao: „Gospođa Snježana Köpruner, direktorica GS TMT je pročitala moje knjige i pokazala interes da dođem u Travnik. Danas sam upoznao poslovodstvo, obišao tvornicu i jeo glasovite „travničke ćevape“. Ovo je i moj prvi susret sa Ivom Andrićem u njegovoj rodnoj kući. Gospođa Koepruner gradi jednu lijepu, ne samo gospodrasku priču, nego i jednu lijepu humanističku priču – od toga da je odlučila održavati Jevrejsko groblje, do toga da čiste i održavaju spomenik Bogdana Bogdanovića i animiranja ljudi koji žive uz Lašvu da ta rijeka bude čista“.

Share on FacebookEmail this to someonePrint this page