FOTO IZLOŽBA BAJKE BUDIMPEŠTE – Imre Kinszkog i Ottó Kaisera

„Bajke Budimpešte“

izložba fotografija

Za ovaj kulturni događaj zahvalnost dugujemo Ambasadi Republike Mađarske u Bosni i Hercegovini, koja je odabrala Travnik da u okviru manifestacije „Sedmice mađarske kulture“ predstavi izložbu u Zavičajnom muzeju Travnik.

Izložba je priređena u okviru projekta  upoznavanja mađarske kulture i tradicije na prostoru zapadnog Balkana. U Bosni i Hercegovini ova manifestacija pod nazivom „Sedmice mađarske kulture“ traje nekoliko mjeseci, a organizirana je uz pomoć Festivala Sarajevska zima, čiji je ujedno i počasni gost.

Izložba je koncipirana tako da su u paru, jedno do drugoga, predstavljeni radovi Imre Kinszkog i Ottó Kaisera. Na tim fotografijama možemo tražiti dodirne tačke, prije svega u sličnim motivima, ali svakako uočavati njihove posebnosti i individualnosti  umjetničkih izraza. Ova dva umjetnika pripadaju različitim epohama. Kinszki je djelovao na početku 20. stoljeća, a Kaiser u drugoj polovici 20. stoljeća i naš je savremenik.

Svoju prvu kameru Imre Kinszki je dobio od supruge kada im se rodilo prvo dijete. Bio je iznimno posvećen fotografiji i njegov rad predstavlja najbolja ostvarenja nastala pod utjecaje moderne fotografije, slijedio je „novi val“, bio je nosilac „nove objektivnosti“ u fotografiji i to je ispoljavao u motivima gradskih pejzaža, žanr scena, te na polju makrofotografije, snimajući biljni svijet i sićušna, gotovo mikroskopska bića. Za to je konstruisao vlastitu kameru pod nazivom KINSECTA.

Imao je istančan osjećaj za prepoznavanje i bilježenje specifičnog duha  mjesta, svakodnevnicu običnog čovjeka. Pisao je članke i eseje, bio je poliglota, dopisivao se na pet jezika, a njegove fotografije su objavljivane u prestižnim svjetskom časopisima National Geographic i American Photographi. Osnovao je i grupu Modernih mađarskih fotografa.

Umjetnost Imrea Kinskog ne možemo posmatrati odvojeno od njegove tragične sudbine. U januaru 1945. godine viđen je u radnom vodu i nakon toga je nestao u holokaustu. Time je u 44-oj godini nasilno prekinut njegov život. Njegova sudbina je paradigma za Evropu 20. stoljeća, stoljeća koga su obilježili ratovi i progoni.

Ottó Kaiser rođen je 1953. godine. Završava studije fotografije i praktično se obučava  u radionicama iskusnih budimpeštanskih fotografa. Radio je na filmu, bavio se izdavaštvom, osnivač je fotografskih časopisa. Posljednje decenije sve više je okrenut reporterskoj fotografiji. Posebno se posvetio reportažama i radu na dokumentarnim filmovima posvećenim umjetnicima mađarskog porijekla. Uspio je do sada posjetiti i snimiti 250 mađarskih umjetnika, pisaca, filozofa u 15 zemalja.

U posljednje vrijeme posvetio se misiji snimanja bogate kulturne baštine, tragajući za takvim motivima po gradovima, kao i udaljenim krajevima Mađarske.

Izložba „ Bajke Budimpešte“ približila nam je segment mađarske kulture, umjetnost fotografije, prezentacijom djela dva velika umjetnika. Izložba je informativna i inspirativna posebno za predstavnike travničkog foto kluba, koji su aktivni na polju fotografije i imaju zapaženog uspjeha u svome dosadašnjem radu.

Nadam se da ćemo u budućnosti imati priliku nastaviti kulturnu saradnju između Zavičajnog muzeja Travnik,  Općine Travnik i Ambasade Republike Mađarske, na tragu međusobnog prijateljskog djelovanja, koje tako srčano promovira ambasador Republike Mađarske njegova ekselencija Kristijan Pos.

Publici u Zavičajnom muzeju Travnik obratili su se predstavnici Mađarske ambasade,  zamjenica ambasadora Ágnes  Angyal  i atašeica za kulturu Anita Márton.

 

Share on FacebookEmail this to someonePrint this page