Profesor Ivo Jelušić KOLEKCIJOM POSUDA OBOGATIO “ABONOS KUTAK” Zavičajnog muzeja Travnik

Danas je Zavičajni muzej Travnik postao bogatiji za još jednu novu donaciju.

Profesor Ivo Jelušić iz Vojskove kod Odžaka, koji živi svoju autentičnu autorsku priču, poklinio nam je više primjeraka abonosa, fosiliziranog drveta hrasta lužnjaka, izvađenog iz mulja korita rijeke Bosne. Abonos je star 6.000 – 7.000 godina, što potvrđuju certifikati sa Instituta Ruđer Bošković. Uz njih je i primjerak posude koju je gospodin Jelušić ručno izradio prema originalnom uzorku koji se čuva u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine, a koji potječe sa eneolitskog naselja Pivnica-Potočani (3250-2800 g.p.n.e).

Da bi osvijestio javnost o identitetskim vrijednostima svoga zavičajnog prostora on je ostvario jedinstvenu, autentičnu priču.

Uspio je na inventivan način objediniti duh jedne daleke kulturne epohe sa ostacima fosiliziranog drveta, abonosa, savremenika te epohe i u tom fosiliziranom drvetu rekonstruisati

primjerke originalnih zemljanih posuda pronađenih u kostolačkom naselju Pivnica-Potočani.

Čast nam je da je Ivo Jelušić odabrao Zavičajni muzej Travnik da na izložbenoj postavci u okviru “Abonos kutka” priča zanimljivu priču o čovjeku i drvetu i o njihovoj povezanosti kroz vrijeme.

 

 

Share on FacebookEmail this to someonePrint this page