Obljetničko izdanje prve pripovijetke Ive Andrića “Put Alije Đerzeleza”

Obljetničko izdanje prve pripovijetke Ive Andrića

“Put Alije Đerzeleza”

Prije 100 godina Ivo Andrić je objavio svoju prvu pripovijetku “Put Alije Đerzeleza”.

Knjigu je izdao ugledni izdavač Svetislav B. Cvijanović u Beogradu 1920. godine.

U opsežnoj Andrićevoj bibliografiji ovo je jedinstvena knjiga i predstavlja raritet, jer je potpisana autorovim krsnim imenom Ivan.

“Pa ne znam ko mi nadjenu novo ime Ivan (?!) kad se ja i kao pisac i kao ukazno lice pišem Ivo”, pisao je Andrić u pismu Cvijanoviću.

Poslije 100 godina, Zavičajni muzej Travnik u Travniku 2020. godine objavljuje obljetničko izdanje pripovijetke, koje izgledom korica i nekim drugim grafičkim rješenjima oponaša prvo izdanje knjige.

“Put Alije Đerzeleza” finansirala je GS-Tvornica mašina Travnik.

Na dan kada je Ivi Andriću dodijeljena Nobelova nagrada za književnost 1961. godine, 10. decembra, datum koji Zavičajni muzej Travnik svake godine obilježava prigodnim programom i događajem, 2020. godine umjesto javne promocije knjige “Put Alije Đerzeleza”, čitalačkoj publici predstavljamo vijest o njenom izlasku.

Prilog obljetnici i datumu dodjele Nobelove nagrade Ivi Andriću je izdavanje i promocija prigodne filatelističke koverte i poštanskog žiga, nastalih u saradnji Zavičajnog muzeja Travnik i Društva filatelista i kolekcionara Travnik.

Share on FacebookEmail this to someonePrint this page