IZLOŽBA DIZAJNIRANE KERAMIKE HALIDE EMRIĆ ZAVIČAJNI MUZEJ TRAVNIK

U Zavičajnom muzeju Travnik postavljena je izložba artefakata dizajnirane keramike umjetnice Halide Emrić. Izložena je sitna keramika, nakit i predmeti većeg formata: unikatne šolje, posude, vaze, zidni tanjiri, umjetnički predmeti nastali u nekoliko tematskih ciklusa: “Una iz mog sna”,  “Kafa sa Japodima”, “Dobri Bošnjani”, “Kulin”. Predmeti su izrađeni u keramičkom studiju “Serhat art” u Bužimu koga zajedno  sa suprugom, akademskim slikarom Seadom Emrićem, uspješno organizira i vodi Halida Emrić.

Estetska razina i umjetnička vrijednost Halidine keramike prepoznata je na mnogim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inostranstvu i potvrđena nagradama koje je Halida dobila za svoj rad, poput nagrada Collegiuma artisticuma za najbolje umjetničke kolekcije izložene na godišnjim izložbama ULUPUBIH-a za 2015. i za  2017. godinu,  potom u vidu poziva za učešće na umjetničkom seminaru u Tabrizu (Iran) i uvrštavanjem umjetničkog opusa Halide Emrić u Monografiju umjetničke djelatnosti Galerije  Univerziteta u Ljubljani koja treba uskoro biti objavljena.

Izložba dizajnirane keramike Halide Emrić je prodajna i može se pogledati u Zavičajnom muzeju Travnik do 31.12. 2020. godine, radnim danom u periodu od 9:00 do 16:00 sati, a subotom i nedjeljom od 10:00 do 14:00 sati.

 

Share on FacebookEmail this to someonePrint this page