“KAD MAŠINA KROZ TRAVNIK MARŠIRA”

“Dani općine Travnik” 2023.

“KAD MAŠINA KROZ TRAVNIK MARŠIRA”

U Zavičajnom muzeju Travnik predstavljen je projekat “Sačuvajmo od zaborava” – sevdalinka “Kad mašina kroz Travnik maršira”

Projekat je realizovalo Udruženje Bosanski kulturni krug Travnik u saradnji sa Zavičajnim muzejom Travnik. Publici je predstavljen video spot sevdalinke “Kad mašina kroz Travnik maršira”, te kratki video koji govori o događaju opisanom u pjesmi, velikom požaru koji je 1903. godine zahvatio Travnik.

Kako je istaknula Fatima Maslić, direktorica Zavičajnog muzeja Travnik, riječ je o projektu na očuvanju nematerijalne kulturne baštine i stare, skoro zaboravljene verzije sevdalinke o Travniku.

“Ovo je prekrasan i autentičan proizvod koji na pravi način prezentira našu kulturnu baštinu i grad Travnik”, rekla je Fatima Maslić.

Amela Lolić, inicijator i izvršni producent projekta, zahvalila se učesnicima, organizatorima i pokroviteljima snimanja sevdalinke i njene javne prezentacije.

Pred publikom sevdalinku su izveli vokalistica Atifa Kika Duna iz Banjaluke, Aida Cerić iz Donjeg Vakufa, koja je svirala harmoniku, te sazlija Selmir Šljivić iz Živinica.

Zavičajni muzej Travnik

10.3.2023.

foto: Slobodan Ličanin Lika / “Dani Općine Travnik”

promocija snimanja skoro zaboravljene verzije sevdalinke koja govori o požaru u Travniku 1903. godine, koju izvode

Duna Atifa Kika, vokal

Aida Cerić, harmonika

Selmir Šljivić, saz

Petak, 10.3.2023. u 19:00 sati

Zavičajni muzej Travnik

Projekat “Sačuvajmo od zaborava”

Produkcija: Bosanski kulturni krug

Travnik, 2023.

Share on FacebookEmail this to someonePrint this page