„Dani općine Travnik“ 2021. EDUKATIVNA RADIONICA TKANJA BOSANSKOG ĆILIMA

Već dugi niz godina svjedoci smo gašenju vitaliteta bosanskog ćilima, koji polako prestaje biti dio našeg živog naslijeđa. Za koju godinu u travničkom kraju, a po svemu sudeći i na području cijele naše zemlje, neće biti tkalja koje će moći prenijeti vještinu izrade bosanskog ćilima na mlađe naraštaje. Tako će sa rijetkim nositeljima praktičnog znanja izrade ćilima izumrijeti i ovaj element naše kulturne tradicije. Najmarkantniji vizualni simbol naše zemlje, prestat će postojati kao dio našeg živog naslijeđa i postat će tek predmet koji će svjedočiti, kao muzejski artefakt ili podna prostirka u rijetkim domovima, o jednom nestalom, raskošnom obilježju našeg kulturnog identiteta.
U pokušaju da sačuvamo i revitaliziramo proizvodnju bosanskog ćilima u kućnoj radinosti JU Zavičajni muzej Travnik je prošle godine pokrenuo kampanju pod sloganom „Spasimo bosanski ćilim, nezaštićeno i ugroženo nematerijalno dobro kulturne baštine Bosne i Hercegovine“.
Istraživanje, upornost, ali i sretna okolnost, doveli su nas do Timke Dogan (1968.), tkalje iz Travnika, što je omogućilo pokretanje Edukativne muzejske radionice tkanja.
Vještinu tkanja ćilima Timka je naučila kao mala djevojčica od svoje tetke Mirsade Turanović (1958.) iz Jajca. Na Radionicu se u početku prijavilo osam zainteresiranih polaznica, a do kraja su ostale dosljedne Sadžida Terzić, Nedžmija Hadžić, Rezija Goran, Ambera Goran, Marta Kolenda i Nerma Sefer. Radionica se odvijala danima vikenda u periodu od 20. 02. do 03. 04. 2021. godine.
Na predstavljanju rezultata Radionice u okviru programa manifestacije „Dan općine Travnik“ 2021. u Zavičajnom muzeju Travnik 3.4.2021. prikazana je demonstracija izrade bosanskog ćilima na vertikalnom stanu i vještina tkanja kojom su polaznice ovladale kroz ovo neformalno obrazovanje.
Podršku za pokretanje i organiziranje Muzejske radionice tkanja bosanskog ćilima pružili su roditelji naše prerano preminule saradnice Esme Imširpašić. Radionica je pokrenuta u znak sjećanja na rahmetli Esmu i odvija se pod sloganom:
„ I ovo je moje naslijeđe – In memoriam Esma Imširpašić“
Prethodne dvije godine Muzej je zajedno sa Elči Ibrahim-pašinom medresom, u znak sjećanja na našu saradnicu Esmu organizirao Nagradni konkurs “In memoriam Esma Imširpašić“ za najbolji stručni i naučni rad iz oblasti, historije, arheologije, historije umjetnosti i etnologije.
Ove godine odlučili smo da to bude edukativna radionica tkanja, kojom je zamišljeno da se učini važan iskorak na spašavanju i očuvanju bosanskog ćilima. Ručni rad i kreativno izražavanje bilo je imanentno Esminoj ličnosti koja je svoj kreativni izraz, između ostalog usmjerila i u razvoj obrta za izradu ženskih pokrivala i ukrasa za glavu, “Hand made Feslook“.

tekst: Fatima Maslić
foto: Edina Konjalić

Share on FacebookEmail this to someonePrint this page