„Akcenat u standardnom bosanskom jeziku“ autorice Elmedine Alić.

U prostorijama Zavičajni Muzej Travnik u Travniku u organizaciji BZK Preporod Travnik povodom obilježavanja ovogodišnje tradicionalne manifestacije „Dani općine Travnik“ upriličena promocija knjige „Akcenat u standardnom bosanskom jeziku“, autorice Elmedine Alić.

Knjiga „Akcenat u standardnom bosanskom jeziku“ je 16. po redu u izdavačkoj djelatnosti Slavističkiog komiteta BiH, naučnog i stručnog udruženja bosnista i slavista u BiH, koji je osnovan prije 10 godina, a u pripremi su u i 17. 18. 19 i 20. izdanje.

O ovom značajnom ostvarenju u oblasti proučavanja bosanskog jezika prof dr. Senahid Halilović, kazao je da je ovo vrlo važna prinova u bosnistici, te da zahvaljujući kolegici Alić sada imamo na jednom mjestu orijentir posložen po kategorijama kako se šta izgovara, te konačno imamo nešto što je odavno trebalo imati. Halilović je također ovom prilikom naglasio da je večeras u dvostrukoj ulozi prvo kao mentor, rukovodilac u izradi magistarskog rada Elmedine Alić koia je kasnije pretočena u značajnu knjigu, ali i kao predsjednik Slavističkog komiteta BiH, koji će uskoro proslaviti obljetnicu dvostrukom cifrom.

Pored autorice, koja je kazala da razlog nastanka ove knjige jeste zato što akcenatska norma nije do sada bila sistematizirana na jednome mjestu, te da je željela opisati akcenatske tipove svih vrsta riječi ali da se pri tome koristi jedna jedinstvena akcenatska tipologija, o Elmedininom doprinosu bosanskom jeziku govorile su i prof. dr. Amela Šehović i mag. Sanja Ledić.

Prisutne je također, pozdravila i predsjednica Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Travnik Amra Lolić, te izrazila zadovoljstvo što su se ovm pozivu večeras odazvali brojni sugrađani, pa čak i gosti iz Dubrovnika, predstavnici KDB „Preporod“ Dubrovnik, te dodala:

„Travnički „Preporod“ se svake godine aktivno uključuje u program obilježavanja ove značajne manifestacije i moram vas ovom prilikom podsjetiti na činjenicu da je upravo od nas potekla inicijativa da se „Dan općine Travnik“ obilježava upravo 21. marta na prvi dan proljeća zbog višestruke pozitivne simbolike toga dana.

Akcenat u standardnom bosanskom jeziku autorice Elmedine Alic (10)
« 1 of 11 »

Share on FacebookEmail this to someonePrint this page