Promocija knjige – „Crtež u BH dizajnu“ Asima Đelilovića

U Zavičajnom muzeju Travnik je u okviru „ Dana općine Travnik“  promovirana knjiga „Crtež u BH dizajnu“ Asima Đelilovića, profesora na ALU u Sarajevu. Knjiga je krajem 2017. godine objavljena u izdanju Muzeja.

U Sali muzejske knjižnice u kojoj se promocija održavala postavljena je i izložba radova autora koji su predstavljeni u prikazu knjige, a koje je profesor Đelilović sakupio za „Muzej u egzilu“, ustanovu koju je uspostavio prije deset godina s namjerom da prikuplja, obrađuje, istražuje i prezentira sve što je relevantno za memoriranje i valoriziranje kulturnih dobara i artefakata s područja dizajna i vizualnih komunikacija u modernoj Bosni i Hercegovini, počevši od 1900. godine do danas.

O izložbi i knjizi govorili su direktorica Muzeja Fatima Maslić, prof. dr. Ibrahim Krzović, prof. Asim Đelilović i načelnik Admir Hadžiemrić koji je istakao dugogodišnju saradnju sa gospodinom Đelilovićem. Posebno je u obračanju promotora apostrofiran značaj njegove donacija zbirke slika eminentnih bh autora Zavičajnom muzeju Travnik, što je iniciralo ustupanja prostora u zgradi bivšeg Vatrogasnog doma za potrebe smještaja muzejske likovne galerije, a za što je već u toku izrada  izvedbenog arhitektonskog projekta.

Promocija knjige DZELILOVIC (12)
« 1 of 15 »

Share on FacebookEmail this to someonePrint this page