Video maping “100 godina knjige Ex Ponto Ive Andrića”

Video animacijom posvećenoj “Ex Pontu”, prvom djelu književnog nobelovca Ive Andrića, Zavičajni muzej u Travniku u utorak navečer je, kako prenosi Fena, obilježio 100. godišnjicu objavljivanja ove zbirke poezije, kao i 43. godišnjicu Andrićeve smrti.

– Stotinu godina poslije, kada otvorite tu knjigu, vidite da je to zaista vrhunska poezija u prozi. I u to vrijeme, a i kasnije, najveći književni autoriteti o njoj pišu najpoželjnije riječi… Mi imamo, zaista, jedinstvenu priliku da obilježimo ovaj veliki jubilej koji se odnosi na jedinog književnog nobelovca sa područja bivše Jugoslavije – kazao je novinarima kustos Enes Škrgo.

Video animacijom, koju je na gradskom trgu pogledao manji broj građana, ispričana je priča o nastanku “Ex Ponta”, njegovim fragmentima i svemu što je obilježilo život Ive Andrića u vrijeme nastanka ovog djela.

– Neki od početnih fragemenata ove knjige nastaju u travničkom selu Ovčarevo 1915. godine, u vrijeme kada je Andrić tu boravio prinudno, kao politički internirac, i kada je živio sa franjevcima u mjesnoj crkvi. I u ovoj zbirci ogleda se ta Andrićeva zavičajna pripadnost, koju nastoje njegovati i Zavičajni muzej, odnosno Memorijalni muzej Rodna kuća Ive Andrića – dodao je Škrgo.

Škrgo je najavio da je video prezentacija početak obilježavanja 100. godišnjice objavljivanja “Ex Ponta” i da će tijekom ove godine biti upriličena i muzejska izložba te prigodno izdanje ove knjige.

1 (1)
« 1 of 4 »

Share on FacebookEmail this to someonePrint this page