MUZEJ GRADA ZENICE: Izložba Memorijalnog muzeja rodna kuća Ive Andrića „Iz progonstva, nakon 100 godina…”

Nakon što je izložba „Iz progonstva, nakon 100 godina…“ bila premijerno postavljena u programu kulturne manifestacije „Andrićevi dani“ u Zavičajnom muzeju u Travniku, 12. novembra 2018. godine prenesena je u Muzej grada Zenica. Na otvaranju su govorili Adnan Jašarević, direktor Muzeja grada Zenica i Enes Škrgo, kustos Memorijalnog muzeja Rodna kuće Ive Andrića. u povodu obljetnice 100 godina od izdanja prve knjige Ive Andrića promovisano je izdanje Ex Ponto koje je objavio Zavičajni muzej Travnik, te prigodna filatelistička koverta.

Izložba Memorijalnog muzeja rodna kuća Ive Andrića „Iz progonstva, nakon 100 godina…“ producirana je u povodu obljetnice 100 godina od izdanja prve knjige Ive Andrića „Ex Ponto“.
Zbirka poezije u prozi „Ex Ponto“ izišla je u Zagrebu krajem augusta 1918. godine, a nastajala je u prethodne četiri godine u pet gradova i sela Slovenije, BiH i Hrvatske.
Od aprila do jula 2018. godine u petodnevnoj umjetničko-muzeološkoj ekskurziji kreativni tim izložbe „Iz progonstva, nakon 100 godina…“ boravio je u mjestima u kojima Andrić stvara svoju prvu knjigu: Maribor, Ovčarevo, Zenica, Zagreb, Krapina. Slijedeći književnikove biografske tragove, tematski foto i video session priredili su glumac Matej Baškarad, fotografi Mirsad Mujanović i Mirko Adžaip, kustos Enes Škrgo.

Unatoč autentičnim toposima iz urbanog i ruralnog ambijenta, scenskom kostimu glumca u kojem je odjeven kao Andrić iz razdoblja nastanka knjige, koncept izložbe nije pokušaj istorijske rekonstrukcije jednog perioda života pisca, situacija i prizora od prije 100 godina. Zamišljena je kao reminiscenca grudobolnog poete koji nakon jednog stoljeća od progonstva posjećuje ista mjesta na kojima je pisao i pripremao za objavljivanje prvu stihozbirku.

Izložba je premijerno postavlja u programu kulturne manifestacije „Andrićevi dani“ u Zavičajnom muzeju Travniku od 9. oktobra do 9. novembra 2018.

Autor izložbe: Enes Škrgo
Sudjelovali:
fra Zoran Livančić
fra Dario Udovičić
fra Zdravko Anđić
Zvonko Gušić, Velimir Jurišić, Ivana Jurišić, Josip Jurišić, Goran Jurišić,
Sara Jurišić, Ljubica Nevjestić, Aria Adžaip, Matej Milanović i Ružica Capek
Produkcija: Zavičajni muzej Travnik 2018.

Share on FacebookEmail this to someonePrint this page