RADIONICA: “Razvoj turističke rute oko stare željeznice i valorizacija kulturnog, prirodnog i nematerijalnog naslijeđa Srednje Bosne”

U zgradi Općine Travnik, 19. 11. 2018. godine održana je radionica pod nazivom “Razvoj turističke rute oko stare željeznice i valorizacija kulturnog, prirodnog i nematerijalnog naslijeđa Srednje Bosne”, kojom je obilježen početak turističkog razvojnog projekta u koji su uključene općine Travnik, Vitez, Donji Vakuf i Jajce, a interes za pridruživanje ovoj mreži historijskih gradova iskazala je i općina Bugojno.

Uz prisustvo načelnika i nadležnih predstavnika iz navedenih općina i partnera ovog projekta, predstavnika Ambasada Francuske u BiH, Francuskog instituta u BiH i Goethe instituta BiH, Delegacije evropske komisije u BiH, radionica je realizovana kao dio podrške klastera EUNIC BiH (Grupa Nacionalnih instituta za kulturu Europske unije), organizacije koja okuplja kulturne institucije zemalja članica EU u BiH. Tom prilikom je potpisan i Sporazum o među-općinskoj saradnji izmedju općina Jajce, Donji Vakuf, Travnik, a naknadno će ga potpisati i načelnik općine Vitez koji nije mogao biti prisutan toga dana u Travniku.

Zavičajni muzej Travnik je inicijator ove ideje koju promovira već tri godine i koordinator je spomenute radionice. Radionica predstavlja prvu etapu u procesu realizacije ovoga projekta u dolinama Lašve i Vrbasa. Implementacija projekta podrazumijeva uređenje šetnice, rekreativne i biciklističke staze na tragu željezničke trase dugačke preko 100 km. Pri tome bi se u cilju razvoja ove turističke rute planski obnovila kulturna dobra u neposrednoj blizini, posebno mnogobrojne, trenutno zapuštene nekropole stećaka i pretvorile u arheološke parkove.

Prateću željezničku infrastrukturu, kao stanice, stražarske kuće i dr. planirano je osposobiti za različite namjene, smještajne kapacitete, servise za bicikle i dr.

Prisustvo turista, domaćih i stranih, koji ciljano posjećuju ovakve turističke rute, pokrenulo bi i razvoj pratećih uslužnih djelatnosti, obrta i dr. što predstavlja jačanje privrede na području SBK/KSB.

Share on FacebookEmail this to someonePrint this page