“Zamišljanje žene. O ideološkim i kulturnim konceptima ženskog roda u povijesti Bosne i Hercegovine”

“Zamišljanje žene. O ideološkim i kulturnim konceptima ženskog roda u povijesti Bosne i Hercegovine”

Promocija Zbornika radova održana je sinoć u organizaciji Bosanskog kulturnog kruga Travnik i izdavača knjige Heinrich Böll Stiftung fondacije.

Publici okupljenoj u prostoriji Ex ponto – mjesto susreta u Rodnoj kući Ive Andrića ukratko je predstavljen sadržaj ovog izdanja. Recenzentica knjige prof. dr. Amila Kasumović je ukratko predstavila sadržaj svakog od sedam članaka koji obrađuju položaj žene u različitim historijskim periodima prošlosti naše zemlje, ali i načine na koje je taj položaj bio historiografski obrađivan, ili, još češće, efikasno zaboravljan. Nakon toga svoje radove su publici predstavili i prisutni autori Dženan Dautović, Sonja Dujmović, Ajla Demiragić, kao i urednice Zbornika Sabina Veladžić i Aida Ličina Ramić.

Veliki značaj ovog izdanja je što pokazuje ne samo nepravedno zapostavljanje ženskog roda kako u našoj prošlosti, tako i u nauci koja se njome bavi nego, također, i u tome što pokazuje da je moguće baviti se historijom i na jedan drugačiji način, način koji će eventualnim čitaocima prije svega otvoriti vrata spoznaje jedne malo poznate teme.

Bosanski kulturni krug zahvaljuje se i izdavaču Heinrich Böll Stiftung fondaciji koji je, nakon okončanja promocije, poklonio primjerke knjige svim zainteresiranim posjetiocima.

Ex Ponto – mjesto susreta

Rodna kuća Ive Andrića

15.5.2023.

foto: Nikola Franjić

Share on FacebookEmail this to someonePrint this page