„Ljeto na Starom gradu 2015.“

U mjesecu avgustu u toku „ Ljeta na Starom gradu“ Zavičajni muzej Travnik je organizirao nekoliko različitih aktivnosti. Posebnu pažnju privlači tkalja Habiba Osmanović za tkačkim stanom koja tka tanko pamučno platno, bez (ćereće). Cilj je prezentirati tradicionalni način tkanja i revitalizirati ovu staru vještinu da bi se spasila od zaborava.

U toku je izrada plana (tlocrta) Starog grada u tehnici mozaika na platou nekadašnje džamije. Radionicu vodi prof. Velid Trkić koji se također pobrinuo da posjetioce upozori na neka opasna mjesta na tvrđavi načinivši adekvatna vizualna upozorenja na kamenu.

Na platou nekadašnje džamije gdje se sada nalazi plan Starog grada izveden od kamenih ploča uskoro će se urediti manji lapidarij gdje će biti izloženi kameni ulomci koji su pronađeni na Tvrđavi u toku restauratorskih i konzervatorskih radova. Na tome mjestu je planirano postaviti izložbu na otvorenom koja će prikazati tok obnove Starog grada u posljednjih 15 godina, kako bi se posjetioci upoznali sa stanjem u kakvom je ovaj kompleks bio prije nego što je pretvoren u atraktivnu i sadržajnu turističku destinaciju.

Travnički bend “Mustra Orchestra” 14.08.2015. je predstavio album Muzika iz romana.  Ovo je bila prilika da se odsviraju autorske kompozicije koje su spoj etna, rocka, jazza i drugih muzičkih pravaca.

Mustra_o_1

Mustra_o_2

Share on FacebookEmail this to someonePrint this page