Radionica „OSOBE SA INVALIDITETOM U MUZEJIMA“

Produkcija i primjena taktilnih replika

Radionica pod nazivom „Osobe sa invaliditetom u muzejima“ (Produkcija i primjena taktilnih replika) održana je u periodu od 06. do 07. jula 2015. godine u prostorijama Fondacije „Kulturno naslijeđe bez granica“ Sarajevo. Učesnici radionice bili su predstavnici muzeja i kulturnih institucija Bosne i Hercegovine: Muzej grada Zenice, Muzej Kozare Prijedor, Franjevački samostan i galerija Gorica Livno, Međunaodna galerija portreta Tuzla, franjevački samostan Duha svetoga i muzej Fojnica, Umjetnička galerija Brčko Distrikta, Muzej Tešnja, Historijski muzej BiH, Umjetnička galerija BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Fond memorijala-Spomenički kompleks Tunel DB, Bošnjački institut- Fondacija Adil Zulfikarpašić, Muzej grada Sarajeva. Na radionici je učestvovala i muzejski pedagog Amela Šišić kao predstavnica Zavičajnog muzeja Travnik.

Radionica se sastojola iz teorijskog i praktičnog dijela, u okviru kojeg su  se učesnici upoznali sa mehanizmom produkcije i upotrebom taktilnih slika i objekata u muzejima i galerijama. 

Prvi dan radionice predstavljene su taktilne slike i objekti, pregled izrađenog materijala, zatim digitalizacija u muzejima, primjena 3D tehnologije u muzejima i proces produkcije 3D modela. Predavač ovog dijela radionice je bila Tatjana Mijatović iz Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Drugi dan radionice dr. Asja Mandić govorila je o izazovima muzejske edukacije.

Sam projekat pod nazivom  „Osobe sa invaliditetom u muzejima“ ima za cilj povećati pristupačnost muzeja i galerija osobama sa invaliditetom, te omogućiti ovoj kategoriji građana i građanki Bosne i Hercegovine veće učešće u aktivnostima koje provode muzeji i druge institucije kulture.

Share on FacebookEmail this to someonePrint this page