Tvrđava Stari grad: Od ruševine do turističke atrakcije koju posjeti više od 65.000 turista godišnje

https://www.travnicki.info/tvrdava-stari-grad-od-rusevine-do-turisticke-atrakcije-koju-posjeti-vise-od-65-000-turista-godisnje-video/

Tvrđava Stari grad jedan je od najljepših i najočuvanijih fortifikacijskih objekata srednjovjekovne Bosne u kojem su i drugi historijski periodi ostavili svoja specifična obilježja.

U do sada poznatim historiografskim izvorima ne postoji podatak o godini i trajanju izgradnje, kao ni o graditelju. Historičari su saglasni da je tvrđava sagrađena u drugoj polovini 14. ili prvoj polovini 15. stoljeća. Po načinu gradnje i drugim indicijama pretpostavlja se da ju je podigao kralj Tvrtko II Kotromanić, ali moguće je i kralj Stjepan Dabiša.

Današnji izgled Tvrđave rezultat je intervencija osmanskih neimara. Tvrđava se 1953. godine stavljena na brigu Zavičajnog muzeja Travnik. Vrši se čišćenje i uređenje kompleksa, arheološka istraživanja i manji konzervatorski zahvati.

Zbog slabog ulaganja Tvrđava je u međuvremenu dosta propala i krajem devedesetih godina je zatvorena za posjetioce.

Ipak, zahvaljujući ponajviše uposlenicima Muzeja na čelu s direktoricom Fatimom Maslić, uz podršku svih nivoa vlasti, Stari grad sada prosječno posjeti više od 65.000 posjetilaca godišnje.

Travnicki.INFO

Share on FacebookEmail this to someonePrint this page