Ljiljana Molnar Talajić – priredio Suad Bahtijarević

Brojni pojedinci iz Bosne i Hercegovine su napravili značajne karijere u svojim strukama na svjetskoj sceni, no malo ko je dosegnuo zvjezdane pijedestale i postao crèm de la crèm kako je u svijetu opere bila Ljiljana Molnar Talajić. Pogotovo je mali broj onih na čijoj taštini takva slava i uspjesi nisu ostavili toliko malo traga kao kod Ljilje. Ove dvije rečenice mogle bi biti siže sinoćnjeg predavanja o slavnoj sopranistici Ljiljani Molnar Talajić koje je, u organizaciji Bosanskog kulturnog kruga i Zavičajnog muzeja Travnik, priredio Suad Bahtijarević.

Fascinantna karijera i ogroman talenat ovu su opersku pjevačicu odveli iz rodnog Bosanskog Broda, preko Sarajeva u kojem je izučila pjevanje i napravila prve profesionalne korake, do scena najvećih operskih kuća na svijetu – Milana, Beča, San Francisca, New Yorka, Moskve, Londona itd. Relativno kratka, 15-godišnja karijera, sadržavala je uspjehe nekoliko dugoročnijih a uobičajenijih karijera u svijetu opere nakon Drugog svjetskog rata.

Uz zaključak da je ogromna i nepopravljiva šteta da se u modernom bosanskohercegovačkom društvu daleko više ne priča, piše i spominje velika Ljiljana Molnar Talajić, ostaje nam samo da svakom zainteresiranom pojedincu preporučimo da posluša na internetu poneku ariju u izvedbi ove dive, a naročito da posluša intervju koji je Radiju Federacije BiH dala nekoliko godina prije smrti, a iz kojeg se može shvatiti njena istinska ljudska veličina.

Share on FacebookEmail this to someonePrint this page