PROMOCIJA IZDAVAČKE KUĆE “DRAM RADOSTI” PROMOCIJA KNJIGE “BOSANSKI KRIŽ”

Predstavljena knjiga “Bosanski križ, nadgrobna skulptura iz doba turske vlasti” – CN Live TV

PROMOCIJA IZDAVAČKE KUĆE “DRAM RADOSTI”

PROMOCIJA KNJIGE “BOSANSKI KRIŽ”

Na datum dodjele Nobelove nagrade za književnost Ivi Andriću, 10.12. , datumu koji se u Travniku obilježava već dugi niz godina, u Rodnoj kući nobelovca priređena je knjiška i književna svečanost.

Izdavačka kuća “Dram radosti” osnovana je inicijativom gospođe Snježane Köpruner, direktorice GS Tvornice mašima Travnik, koja o motivima započinjanja izdavačke djelatnosti u Travniku govori na sljedeći način:

“Mnogi će se zapitati zašto izdavačka kuća u vremenima kada se sve manje čita, u vremenima kada gubimo naše kulturne identitete, jer za društvo u kojem živimo i radimo oni ne predstavljaju vrijednost koju treba sačuvati.

Jedini za mene opravdavajući odgovar je da spriječimo od zaborava naše tisućljetno bivanje na ovim prostorima, da ne zaboravimo naše pretke, njihove običaje i njihov kulturni izražaj.

Da ne zaboravimo sebe same.“

Glavni urednik Enes Škrgo predstavio je programski dokument izdavačke kuće “Dram radosti” pod nazivom “Umjesto manifesta” te najavio izdavački plan za sezonu 20021./2022.

Biblioteka HORIZONT OČEKIVANJA

“Dani prosjaka” (zbirka poezije)

autor: Kenan Džidić

Biblioteka MEMENTO

“Travnik u prošlosti 1464 – 1878”

autori: Hamdija Kreševljaković i Derviš M. Korkut

“Ljevarstvo u Bosni od prahistorije do početka XX stoljeća”

autor: Derviš Pihura

Na promociji knjige „Bosanski križ“ govorili su, osim autora, Ivana Lovrenovića i Josipa Lovrenovića, istoričarka umjetnosti Fatima Maslić i Enes Škrgo, kao urednik knjige.

“Ex Ponto” – mjesto susreta

Rodna kuća Ive Andrića

10.12.2021.

foto: Slobodan Ličanin

Share on FacebookEmail this to someonePrint this page