OTVORENI KNJIŽEVNI ATTELIER.

U programu obilježavanja 10. decembra, datuma dodjele Nobelove nagrade za književnost Ivi Andriću, upriličena je svečana promocija novog muzejskog prostora pod nazivom Otvoreni književni attelier.
U pozdravnom govoru direktorice Zavičajnog muzeja Travnik Fatime Maslić spomenute su aktivnosti na uređenju novog književnog i kulturnog kutka koji je organizovan na verandi Memorijalnog muzeja Ive Andrića.
Muzejski kustos Enes Škrgo izložio je koncepciju Atteliera kao mjesta književne produkcije i prezentacije, susretanja književnih stvaralaca i čitalačke publike.
Otvoreni književni attelier počeo je s radom na najprimjereniji mogući način, premijernim čitanjem monodramskog teksta „Priča o životu Petra Barbarića“, koji je interpretirao autor Rusmir Agačević.
Opčinjen pričama i legendama iz Travnika, književnik Rusmir Agačević ponajbolja slova o tome ispisao je dodirujući se tema o Ilhamiji, Sefardima i Aškenazima travničkim, nobelovcu Ivi Andriću…
Posljednja ličnost iz prošlosti Travnika u njegovom književnom registru je Petar Barbarić.
Kao iznimno produktivan pisac napisao je dva književna rada o ovom neobičnom đaku Velike nadbiskupske gimnazije, dramski i monodramski tekst.
U muzičkom dijelu programa nastupila je gitaristica Đana Smajić.
foto: Slobodan Ličanin, Mirjana Agačević, Nihad Arnautović

Share on FacebookEmail this to someonePrint this page