Obnova i zaštita srednjovjekovne tvrđave Stari grad Travnik“,  podržan od strane Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini sredstvima iz granta za 2023. godinu “Fonda američkih ambasadora za očuvanje kulturnog naslijeđa”.

Uz prisustvo Njegove exselencije Michaela J. Murphya  ambasadora SAD u BiH, zvanično je 30. 10. 2023. godine na Starom gradu predstavljen projekt  

Obnova i zaštita srednjovjekovne tvrđave Stari grad Travnik“,  podržan od strane Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini sredstvima iz granta za 2023. godinu “Fonda američkih ambasadora za očuvanje kulturnog naslijeđa”.

Direktorica Muzeja Fatima Maslić je istakla da će sredstva u visini od 75.000,00 američkih dolara biti uložena u radove na zaštiti i očuvanju nacionalnog spomenika, graditeljske cjeline Stari grad Travnik.

Nastavak je to sveobuhvatnog programa zaštite za koji su grantove osigurali i Federalno ministarstvo prostornog uređenja, Federalno ministarstvo kulture i sporta, a ranije i Ministarstvo obrazovanja, mladih, nauke, kulture i sporta i Vlada SBK/KSB.

Aktivnosti na zaštiti i revitalizacije graditeljske cjeline Stari grad kontinuirano vodi i implementira Zavičajni muzej Travnik, uz stručni nadzor arhitekata konzervatora Federalnog zavoda za zaštitu spomenika.

Kada je Muzej na samom početku 21 stoljeća krenuo u taj proces, Stari grad je bio jedna velika ruševina. O tome zorno govore fotografije predstavljene na izložbi u baruthani. Zahvaljujući posvećenom radu, izradi projektne dokumentacije, apliciranju projekata na sve razine vlasti, od općinske do državne, na ministarstva, institucije, agencije i fondacije, uspjelo se, jedan veoma oštećen i u to vrijeme neupotrebljiv kompleks, pretvoriti u zaštićeno kulturno dobro.

Oronula srednjovjekovna tvrđava se postepeno preobrazila u atraktivnu turističku destinacija i tako je vremenom Stari grad oživio i postao zaštitni znak grada Travnika, prepoznatljivo mjesto na širim prostorima i van granica naše zemlje.

Postao je jedan od kulturnih brendova BiH, poput Rodne kuće nobelovca Ive Andrića.

Danas je Stari grad posjećen 365 dana u godini, otvoren za turiste iz cijelog svijeta, za domaće posjetitelje, školsku omladinu, studente, ali i mnogobrojene umjetnike i kulturne djelatnike koji u njegovom romantičnom okrilju produciraju i prezentiraju svoje raznovrsne kulturne programe.

Na primjeru Starog grada svakodnevno svjedočimo, da je kulturno naslijeđe nedjeljivo i da ono pripada svim ljudima. Tu činjenicu i devizu kojom se Muzej rukovodi od samog početka, a koja glasi “Zaštita je razvoj”, praksa je potvrdila na djelu. Stari grad je postao održiv spomenik kulture koji pored svoje povijesne i graditeljske vrijednosti nudi mnoštvo raznovrsnih kulturnih sadržaja.

Uz stalne izložbene postavke i povremene tekuće izložbe, od 2015. godine na Tvrđavi  djeluju i muzejske radionice narodnog lončarstva, tkanje ćilima i pamućnog platna beza.

U ljetnom periodu se na tri lokacije izvodi muzejska ambijentalna predstava “Nobelovac i Travnik”, održavaju se koncarti, promocije knjiga, a već petu godinu za redom živi i  “Travnik Sommerfest”, muzički festival koji okupi više hiljada posjetilaca iz cijele regije.

Naravno, posao nije završen, još mnogo toga ima da se uradi, uz stalno tekuće održavanje kompleksa. Jer jednom konzervirano, nije trajno konzervirano.

Upravo se  prije nekoliko dana obrušio oplatni zid sa sjeverizapadnog bedema na stazu koju svakodnevno koriste mještani naselja iznad Tvrđave i planinari na putu za Bukovicu i Vlašić. Velika je sreća da se u tom trenutku niko nije našao na putu.

Konzervacija toga dijela bedema planirana je upravo ovim projektom i nadamo se da će se taj zahvat uspješno izvesti u narednom periodu.”

Direktorica Maslić se zahvalila Američkoj ambasadi u Bosni i Hercegovini i “Fondu američkih ambasadora za očivanje kulturnog naslijeđa” na podršci koju su pružili Zavičajnom muzeju Travnik na projektu obnove i zaštite srednjovjekovne tvrđave Stari grad Travnik.

Njegova ekselencija ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Michael Murphy obratio se nadahnutim govorom istakavši, da je oduševljen onim što je vidio prilikom posjete srednjovjekovnoj tvrđavi Stari grad u Travniku i da su SAD ponosne na partnerstvo sa Zavičajnim muzejom Travnik. Naglasio je da je “Fond američkih ambasadora za očivanje kulturnog naslijeđa” osnovan prije 22 godine kao podrška projektima kojima se čuva ogromno kulturno naslijeđe, a koje uključuje historijske građevine, arheološka nalazišta, etnografske predmete, slike, rukopise autohtone jezike i druge obllike tradicionalnog kulturnog izraza.

Od osnivanja fonda SAD su pomogle više od hiljadu projekata širom svijeta. U BiH su SAD obezbijedile više od 2,4 miliona dolara za 23 projekta, uključujući rekonstrukciju temelja džamije Ferhadije u Banja Luci, restauraciju katoličke i pravoslavne crkve u Mostaru, restauraciju dijela Jevrejskog groblja u Sarajevu, konzervaciju i rekonstrukciju Zemaljskog muzeja BiH, rekonstrukciju dijela zgrade od historijskog značaja u kojoj se nalazi Muzej savremene umjetnosti u Republici Srpskoj, te sada projekat na tvrđavi Stari grad  u Travniku

Načelnik općine dr. Kenan Dautović je zahvalio ambasadoru za sve što je SAD učinila za narod Bosne i Hercegovine, istakao je da su SAD najveći strateški partner BiH, bio, jeste i biće i zahvalio se na tome. Ne samo da su pomoglli da se dođe do mira, uložili su ogroman napor da se ovo društvo oporavi.

Nakon zvaničnog predstavljanja projekta, Američki ambasador je obišao Stari grad uz stručno vodstvo koordinatorice projekta muzejske arhitektice Sabine Maslić.

Share on FacebookEmail this to someonePrint this page