Nastavlja se uspješna saradnja sa Gradskim muzejom Makarska. 

U okviru obilježavanja Dana općine Travnik, 21. 03. 2024. godine, Zavičajni muzej Travnik je ugostio predstavnike prijateljskog i partnerskog grada Makarske. Gosti iz Gradskog muzeja Makarska i Hrvatskog planinarskog društvo Veliko Brdo Makarska su predstavili svoj rad u “Ex Pontu” mjestu susreta i maloj galeriji, u Rodnoj kući Ive Andrića. Najprije je o izložbi fotografija ” Biokovo u mom oku” nadahnuto govorila Sandra Talaja Rusendić predsjednica fotomedijske sekcije pri HPD Veliko Brdo.

Odličnu saradnju, razmjenu iskustava, posebno primjera dobre prakse, sa Zavičajnim muzejom Travnik u svom obraćanju istakao je ravnatelj Gradskog muzeja Makarska Josip Karamatić.

Zanimljivu prezentaciju o desetogodišnjem sistematskom istraživanju arheološkog lokaliteta Sv. Petar u Makarskoj imao je muzejski arheolog i povijesničar umjetnosti Marinko Tomasović. 

Kao dobri domaćini pokazali su se i predstavnici najstarijeg travničkog planinarskog drustva Vlašić na čelu sa Enverom Migalom. Kroz kontakte i druženja dogovoreni su konkretni koraci buduće saradnje među ovim srodnim ustanovama.

Boravak makarskih muzealaca u Travniku bio je dobra prilika za razmjenu međusobnih iskustava na polju muzeologije, muzejske pedagogije i arheologije.

Share on FacebookEmail this to someonePrint this page