Ljeto na Starom gradu 2019. – 3.juni Prvi spomen Travnika. IZLOŽBA: SREDNJOVJEKOVNE POVELJE I PEČATI BOSANSKIH VLADARA I VLASTELE

 

Prvi spomen Travnika 3. juni, 556 godina u povijesnim izvorima, Zavičajni muzej Travnik obilježava još od 1999. godine.  Riječ je o dokumentu koji se čuva u Državnom arhivu u Zadru pod nazivom „Trogirski izvještaj“. U njemu mletački knez Trogira izvještava mletačkog dužda o sadržaju pisma koje mu je poslao Nikola Testa, povjerljiva osoba dvojice posljednjih bosanskih kraljeva ( Stjepana Tomaša, čiju ženu, kraljicu Katarinu, prati u njenome bijegu od Jajca do Vrlike) i posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića.

U izvještaju pisanom latinskim pismom se navodi: “Ovim pismom potvrđujem ono što je više puta utvrđeno od strane vjesnika kojeg poslah u Bosnu i koji je trebao da dozna o napretku Turaka, a koji nije želio uči u Bosnu zbog turske okupacije, a to je, da je grad Bobovac zauzet od strane Turaka na sličan način kao što bijaše i drugi grad Travnik.“

Kasnije ćemo iz Sumarnog popisa  sanđaka Bosna  iz 1468/9 godine doznati da je timar nekog  Timurtaša koji je naredbom vladara dat Pavi Grguriću, a ovaj je Turcima predao tvrđavu Hum i Travnik. Pavo Grgurić je bio timarnik  od 1463. do 1477. i nije bio prešao na islam. O njemu se poslije više ništa ne zna, ali ostaje saznanje da je on predao Turcima tvrđavu Travnik.

0bilježavanjem Prvog spomena započinje i Ljeto na Starom gradu koje traje do kraja augusta. Uz planirane aktivnosti Zavičajnog muzeja Travnik kao što je : serija predavanja o nematerijalnom naslijeđu, uz prezentacije dokumentarnih filmova, gostovanje Udruge „Vrijedne ruke Vinkovci“ i radionice ručne obrade vune, koncet „Zabranjenog pušenja“, koncert čelistice Lane Kostić i dr. dešavaće se još niz različitih aktivnosti u organizaciji drugih subjekata.

Autora izložbe:  Jasmin Mandžukić, kustos historičar.

 

 

Share on FacebookEmail this to someonePrint this page