Izložba Memorijalnog muzeja rodna kuća Ive Andrića „Iz progonstva, nakon 100 godina…

Izložba Memorijalnog muzeja rodna kuća Ive Andrića „Iz progonstva, nakon 100 godina…“ producirana je u povodu obljetnice 100 godina od izdanja prve knjige Ive Andrića „Ex Ponto“.
Zbirka poezije u prozi „Ex Ponto“ izišla je u Zagrebu krajem augusta 1918. godine, a nastajala je u prethodne četiri godine u pet gradova i sela Slovenije, BiH i Hrvatske.
Od aprila do jula 2018. godine u petodnevnoj umjetničko-muzeološkoj ekskurziji kreativni tim izložbe „Iz progonstva, nakon 100 godina…“ boravio je u mjestima u kojima Andrić stvara svoju prvu knjigu: Maribor, Ovčarevo, Zenica, Zagreb, Krapina. Slijedeći književnikove biografske tragove, tematski foto i video session priredili su glumac Matej Baškarad, fotografi Mirsad Mujanović i Mirko Adžaip, kustos Enes Škrgo.
Unatoč autentičnim toposima iz urbanog i ruralnog ambijenta, scenskom kostimu glumca u kojem je odjeven kao Andrić iz razdoblja nastanka knjige, koncept izložbe nije pokušaj istorijske rekonstrukcije jednog perioda života pisca, situacija i prizora od prije 100 godina. Zamišljena je kao reminiscenca grudobolnog poete koji nakon jednog stoljeća od progonstva posjećuje ista mjesta na kojima je pisao i pripremao za objavljivanje prvu stihozbirku.
Izložba se premijerno postavlja u programu kulturne manifestacije „Andrićevi dani“ u Zavičajnom muzeju Travniku od 9. oktobra do do 9. novembra 2018.
Autor izložbe: Enes Škrgo
Sudjelovali:
fra Zoran Livančić
fra Dario Udovičić
fra Zdravko Anđić
Zvonko Gušić, Velimir Jurišić, Ivana Jurišić, Josip Jurišić, Goran Jurišić, Sara Jurišić, Ljubica Nevjestić, Aria Adžaip, Matej Milanović
Ružica Capek
Produkcija: Zavičajni muzej Travnik 2018.
foto otvaranje izložbe: Mirsad Mujanović

Katalog izložbe

Share on FacebookEmail this to someonePrint this page