BUKOVICA VIŠ’ TRAVNIKA GRADA promocija knjige autora Envera Sujoldžića

Najnoviji naslov u izdavačkoj produkciji Zavičajnog muzeja Travnik – knjiga “Bukovica, viš’ Travnika grada”, autora Envera Sujoldžića, promovisan je 15. 2. 2024. godine u Memorijalnom muzeju Rodna kuća Ive Andrića – Ex ponto, mjesto susreta.

Pred brojnom publikom, promociju je najprije otvorila Fatima Maslić, direktorica Zavičajnog muzeja Travnik, ujedno i urednica ove knjige, koja je prisutnima približila rad Muzeja u prethodnoj godini, sa naglaskom na preko 50 događaja koji su organizirani u prostoru Ex Ponto, zatim predstavila samu ediciju ”Sediment” i u njoj objavljena djela, a na samom kraju dala i inspirativan osvrt na najnoviju knjigu g. Sujoldžića. Sadržaj ove monografije predstavili su njeni recenzenti. Enes Škrgo, viši kustos književnosti i dr. Dženan Dautović, kustos historičar. Promotori su naglasili specifičnost ove monografije, raritetne u domaćoj produkciji, jer je posvećena kulturno-historijskim, te prirodnim specifičnostima jednog brda. Na samom kraju riječ je uzeo i autor, koji je objasnio da je knjiga zapravo nastala prije svega uslijed čestih šetnji koje je tokom pandemije COVID-16 virusa poduzimao uz česte reminiscencije na djetinjstvo u travničkoj mahali Šumeće, odakle su kretali sve avanture na Bukovičkom brdu. Brojna publika, te interes koji je u javnosti nastao pojavljivanjem nove knjige E. Sujoldžića, svjedoče zasluženom priznanju među sugrađanima, te nose nadu da će se iz pera ovog vrijednog istraživača pojaviti novi, jednako zanimljivi i vrijedni naslovi.

Ovo je ukupno deveta knjiga najplodnijeg istraživača travničke prošlosti, a sedma u okviru muzejske izdavačke edicije “Sediment”. Prethodni naslovi u ovoj ediciji bili su:

 – Enver Sujoldžić, “Džamije Travnika” (1998.);

 – Enver Sujoldžić, “Travničke sahat-kule”, drugo dopunjeno izdanje (1999.);

 – Salih Jalimam, “Travnik u sidžilu zeničkog naiba” (1999.)

 – Enver Sujoldžić, “Lašva i Toričan, prilog povijesti travničkoga kraja” (2007.);

 – Enver Sujoldžić, “Stari vodovodi i vodogradnja u Travniku” (2012.);

 – Enver Sujoldžić, “Džamije Travnika”, drugo dopunjeno izdanje (2013.);

 – Enver Sujoldžić, “Sjećanje na Travnik, prilog povijesti grada Travnika” (2019.)

Ex Ponto-mjesto susreta

Rodna kuća Ive Andrića

foto: Nikola Franjić

Share on FacebookEmail this to someonePrint this page