Makarska: Zavičajni muzej Travnik u gostima

 

PlakatMakarska.jpg

 

U povodu održavanja manifestacije Noć muzeja 2017., u petak 27. siječnja Gradski muzej Makarska i Gradska galerija ‘Antun Gojak’ pripremili su bogat program za svoje posjetitelje. “Zavičajni muzej Travnik u gostima“ tema je ovogodišnjeg programa koji je osmišljen u suradnji muzealaca Makarske i Travnika, grada s kojim Makarska njeguje prijateljske veze.

Kao i svake godine, program započinje u 18 sati radionicom za djecu predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta. Radionicu „Šarene pjesme“ na kojoj ćepolaznici moći “obojiti” napjeve iz bogate riznice makarske glazbene baštine vodit će  Željka Mikavica Vranješ, voditeljica pjevačke skupine Foklornog ansambla Tempet i Petra Šošić, profesorica Glazbene škole Makarska. Radionica će se održati u koncertnoj dvorani Glazbene škole Makarska.

U 19 sati će se u Gradskom muzeju upriličiti predstavljanje izdanja Zavičajnog muzeja Travnik o kojima će govoriti Enes Škrgo, kustos Memorijalnog muzeja Rodne kuće Ive Andrića. Program Noći muzeja u Gradskom muzeju Makarska nastavlja se u 19 i 30 sati kada će direktorica Zavičajnog muzejaTravnik Fatima Maslić predstaviti projekt spašavanja i konzervacije uskotračnog vlaka Ćire , nakon čega će se prikazati dokumentarni film “Vratio se Ćiro” snimljen u produkciji Zavičajnog muzeja Travnik. Po završetku projekcije filma program Noći muzeja seli se u Gradsku galeriju Antun Gojak.

Glazbeni program u izvedbi travničkog „Mustra Orchestra“ započinje u 20 i 30 sati i biti će zanimljiv uvod u scenski multimedijalni prikaz „Sve moje je iz Bosne“ koji je na programu u 21 sat. Ovo scensko uprizorenje, zamišljeno kao hommage najpoznatijem Travničaninu, nobelovcu Ivi Andriću, izvesti će akademski glumac Matej Baškarad. Uz inserte iz dokumentarno igranih filmova nastalih u produkciji Zavičajnog muzeja Travnik Matej Baškarad će interpretirati fragmente književnih djela Ive Andrića posvećenih Bosni i gradovima u kojima se formirao kao umjetnik “Travnička hronika”, “Staze,lica,predjeli”, “Jedan pogled na Sarajevo”.

U Galeriji je u nastavku programa, oko 22 sata, planirano i otvaranje izložbe fotografija pod naslovom „ Šargija se čuje iza gaja, ide dragi i njegova raja“. Riječ je o izložbi umjetničkih fotografija Jasmina Fazlagića rađenih prema konceptu o. Zvonka Martića. Izložba je bazirana na predstavljanju specifičnih manifestacija nematerijalne kulturne baštine Hrvata, Srba i Bošnjaka travničkog kraja, s posebnim naglaskom na njihovu tradicijsku odjeću.

Bogati program Noći muzeja 2017. kojim ćemo ugostiti naše prijatelje iz travničkog Zavičajnog muzeja zaključit ćemo drugim dijelom glazbenog programa u izvedbi travničkog „Mustra Orchestra“ koji započinje u 22,30 sati.

Noc_muzeja_Makarska

Makarsko_primorje_noc_muzeja_2017 Slobodna_Dalmacija_noc_muzeja_2017  Jutarnji_noc_muzeja_2017

8401434
« 1 of 9 »

Share on FacebookEmail this to someonePrint this page