VIII kulturna manifestacija „Ljeto na Starom gradu“ 3.6. – 3.9. 2013. godine

Na srednjovjekovnoj tvrđavi Stari grad u Travniku, 3. 6. 2013. godine,  obilježena je značajna obljetnica, 550 godina od pada Bosanskog kraljevstva i prvog spomena Travnika u historiji.

Ovaj datum Zavičajni muzej Travnik kontinuirano obilježava već četrnaest godina, a već osmu godinu za redom na taj datum započinje i kulturna manifestacija „Ljeto na Starom gradu“.

U prostoru barutane priređena su tri sadržaja.

 

Najprije je predstavljena izložba skulptura i reljefa Suada Salihovića „Svijet od drveta“. Izložba je priređena u saradnji sa dr. Enesom Milakom, predsjednikom „ Društva za zaštitu kulturno-povijesnih i prirodnih vrijednosti “ Jajce.

Izložbu je predstavila direktorica Fatima Maslić, a pozdravne riječi ispred    Ministarstva unutrašnjih poslova  SBK/KSB uputio je autoru Suadu Salihoviću, inače djelatniku MUP-a, pomoćnik ministra, gosp. Esad Pašalić, koji je zvanično  otvorio izložbu.

 

U saradnji sa Zavičajnim muzejom Travnik, Društvom filatelista i kolekcionara Travnik je objavilo prigodnu kovertu, br. 111, sa motivom „Trogirskog izvještaja“ dokumenta u kome se 3. juna 1463. godine spominje ime Travnik. Filatelističku kovertu sa poštanskim žigom, koji se toga dana (3. 6. 2013.) otiskivao na svim poštanskim pošiljkama, promovirao je kustos Muzeja Enes Škrgo.

 

Na kraju programa uslijedila je zanimljiva prezentacija „ 550 godina od pada srednjovjekovne Bosne“ priređena u organizaciji društva „Stanak“.

Gosti su bili magistranti i doktoranti historije na Filozofskom fakultetu u Sarajevu: Enes Dedić, Nedim Rabić i Dženan Dautović.

 

Share on FacebookEmail this to someonePrint this page