U povodu Međunarodnog dana muzeja (18.maj) predstavljena je prezentacija o djelovanju Zavičajnog muzeja Travnik na zaštiti nepokretnog, nematerijalnog i pokretnog kulturnog naslijeđa.

U povodu Međunarodnog dana muzeja (18.maj) predstavljena je prezentacija o djelovanju Zavičajnog muzeja Travnik na zaštiti nepokretnog, nematerijalnog i pokretnog kulturnog naslijeđa. Govorilo se o obnovi Starog grada, Rodne kuće Ive Andrića i uspostavljanju Otvorenog književnog ateliera i višefunkcionalnog kompleksa ” Ex Ponto”, zatim o spašavanju i reparaciji uskotračne parne lokomotive i voza Ćire, konzervaciji spomenika na Jevrejskom groblju, arhitektonskom snimanju naselja Osoje i objavljivanju monografije “Tradicionalna travnička kuća, spontano stvoreni prostorni obrasci”, potom o izradi Elaborata zaštite uličnog platna i graditeljskog fonda u Bosanskoj ulici, o pokretanju inicijative i izradi projektnog zadatka za uređenje prirodnog fenomena tri izvora Hazne, Jale i Dokuza i uređenju šetnice uz vodotok, kao i o provedenim arheološkim istraživanjima. Zatim je bilo riječi o izradi projektne dokumentacije i radovima na konzervaciji i sanaciji zidina Hasanpašića kule koji uskoro trebaju započeti.

Predstavljene su muzejske radionice narodnog lončarstva i ručne obrade tekstila, proizvodnje platna beza i tkanja ćilima.

Potom se govorilo o aktivnostima na uspostavljanju muzejskog standarda na preventivnoj zaštiti i sistemskoj pohrani pokretne muzejske građe i o aktuelnom uređenju i opremanju depoa.

I na kraju bilo je riječi o Umjetničkoj zbirci Zavičajnog muzeja Travnik i budućoj Gradskoj galeriji koju je planirano organizirati u parternom dijelu novoprojektovanog objekta koji se treba podići na mjestu zgrade bivšeg Vatrogasnog doma. Predstavljen je idejni projekt zgrade u kojoj je na spratnim etažama planirano smjestiti općinsku administraciju.

Prezentacija je bila popraćena predstavljanjem izložbe slika iz fundusa Umjetničke zbirke pod nazivom “Jedan od mogućih izbora”.

Događaj je upriličen pod egidom ” ZAMIŠLJANJE GALERIJE”.

U publici su sjedili građani, prijatelji i saradnici Zavičajnog muzeja Travnik koji su došli čestitati nam Dan muzeja.

Share on FacebookEmail this to someonePrint this page