“ANDRICEVI DANI 2015.”: SVE MOJE JE IZ BOSNE!

Scenski_kolaz_Sve_moje_je_iz_Bosbe! (15) Scenski_kolaz_Sve_moje_je_iz_Bosbe! (1) Scenski_kolaz_Sve_moje_je_iz_Bosbe! (11)

„SVE MOJE JE IZ BOSNE!“

scenski kolaž o nobelovcu Ivi Andriću

Afiša Sve moje je iz Bosne PDF

Nakon premijernog izvođenja u Salzburgu (kulturni centar “Odeion”, septembar 2015.), kolažni program izvođen je više puta u Travniku i na gostovanjima (Tešanj, Makarska).

Travnik, Višegrad i Sarajevo su gradovi u kojima se Ivo Andrić rodio, proveo djetinjstvo i mladost. Akademski glumac Matej Baškarad, uz inserte iz dokumentarno-igranih filmova nastalih u muzejskoj produkciji („Staze, Lica, Predjeli“ –  „Ivo Andrić – lično, osobno & personalno“), u različitim scenskim kostimima nastupa kao neimenovani lik iz Andrićeve proze, i kao sam pisac,  interpretirajući  fragmente književnih djela koje je Andrić posvetio Bosni i gradovima u kojima se formirao kao umjetnik –  “Travnička hronika“, “Staze“, „Jedan pogled na Sarajevo“, „Čaša“.

„Sve moje je iz Bosne!“ – znamenita je izjava Ive Andrića u kojoj je dat sažetak njegove životne i umjetničke opsesije, jedna vrsta njegovog književnog manifesta.

Autor: Enes Škrgo

Saradnik za mizanscen: Mirko Adžaip

Grafički dizajn: Vanja Jovišić

Song “Vezirov slon”: Taik Ganić

Prevodilac tekstova: Dr. Arno Wonisch

Share on FacebookEmail this to someonePrint this page