PROMOCIJA PRIRODOSLOVNE TURE “TRAGOVIMA ERIKA BRANDISA”

PROMOCIJA PRIRODOSLOVNE TURE
“TRAGOVIMA ERIKA BRANDISA”
12.5.2018.

Pod voditeljstvom Slobodana Ličanina Like promovisana je prirodoslovna turistička tura “Tragovima Erika Brandisa”.
Učesnici ture su grupa Travničana, predstavnik Planinarskog doma “Grof Erik Brandis”, grupa planinara iz Kragujevca i reporterska ekipa Federalne TV.
U planinarskom domu “Konjska” planinari iz PD “Vlašić” priredili su ručak i čaj od planinskog bilja. Na narednom odmorištu u planinarskom domu “Guča Gora” članovi PD “Guča Gora” počastili su učesnike ture osvježavajućim pićima.

„Erik Brandis je došao u BiH i pokrenuo inicijativu i kasnije pratio izgradnju Nabiskupske gimnazije u Travniku. Kao grofovsko dijete, ali kao svećenik, odlučio je da čitav svoj život posveti naobrazbi mladih i naučnim istraživanjima. Za 30 godina, koliko je boravio u Travniku, on je redovno, gotovo svakodnevno dolazio na Vlašić, pogotovo u ljetnom periodu. Strastveno je sakupljao i izučavao biljni svijet. Mnoge biljne vrste u nauci su kasnije prozvane po njemu. Najpoznatija je „rosa brandis“, a mi u Travniku volimo tim imenom da nazivamo i lokalitete i razna udruženja“,  rekla je za medije Fatima Maslić, direktorica Zavičajnog muzeja Travnik.

 foto: Slobodan Ličanin

32503576_10211698400558035_4744061978551517184_n
« 1 of 12 »

Share on FacebookEmail this to someonePrint this page