Promocija monografije „Džamije Travnika“ drugo dopunjeno izdanje Enver Sujoldžić

U Barutani srednjovjekovne tvrđave Stari grad u Travniku sinoć je održana posljednja najavljena  promocija knjige u okviru ovogodišnje, 503. manifestacije „Ajvatovica“.

Jedan od najboljih poznavalavaca prošlosti travničkog kraja, nezavisni istraživač Enver Sujoldžić napisao je još 1997. godine knjigu „Džamije Travnika“, i objavljivanjem ovog djela pokrenuta je biblioteka „Sediment“ u okviru izdavačke djelatnosti Zavičajnog muzeja Travnik.

Savremena istoriografska literatura u BiH gotovo da ne poznaje štampanje drugog izdanja neke knjige koja tematizira neke istorijske događaje, spomenike, ličnosti ili procese. No, djelo „Džamije Travnika“ veoma je brzo postalo nedostupno za kupnju jer je rasprodat cjelokupni tiraž od hiljadu primjeraka.

U skladu s vlastitim istraživačkim porivom autor je drugo izdanje dopunio i obogatio novim saznanjima i grafičkim sadržajima.

Unutar manifestacije „Ajvatovica“ publici je predstavljeno drugo, dopunjeno izdanje ove monografije o travničkim džamijama, čiji su sadržaj i značaj nastojali prezentirati promotori mr. Abdulkadir Indžić i muzejski kustos Enes Škrgo, uz moderiranje Fatime Maslić, direktorice Zavičajnog muzeja Travnik.

Publici se obratio i autor Enver Sujoldžić izlažući zamisao i htijenje da se obnovi prva podignuta džamija u Travniku, te da joj se da muzeološka namjena.

Share on FacebookEmail this to someonePrint this page