Predstavnici Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Ureda specijalnog predstavnika Evropske unije u posjeti Travniku

Predstavnici Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Ureda specijalnog predstavnika Evropske unije,  predvođeni zamjenikom šefa Delegacije gospodinom Khaldonn Sinnom, posjetili su  Stari grad u Travniku, 6. 10. 2016. godine.  Direktorica Zavičajnog muzeja Travnik gospođa Fatima Maslić poželjela je gostima dobrodošlicu i upoznala ih sa poviješću travničke tvrđave, njenom historijskom rekonstrukcijom i restauracijom koja se odvijala u poslijeratnom periodu, s posebnim naglaskom na projekt obnove šesnaestougaone kule i barutane, koji je sufinanciran iz sredstava Delegacije Evropske komisije u Bosni i Hercegovini, 2006. godine.
Gosti su imali priliku sami se uvjeriti u stepen revitalizacije graditeljske cjeline Stari grad i izraziti zadovoljstvo viđenim. Zavičajni muzej Travnik koji ima patronat nad ovim nacionalnim spomenikom i vodi brigu o njemu, priredio je za posjetioce prezentaciju radionice tkanja, demonstraciju srednjovjekovnog skriptorija i scenski performans, koji su, u kostimiranim ulogama francuskog konzula i bosanskog vezira, upriličili Enes Škrgo i Matej Baškarad.
Na dokumentarnoj izložbi postavljenoj u barutani  posjetioci su mogli pratiti sve faze obnove Starog grada od 2000. do 2015. godine. Posjeta je prošla u opuštenoj i prijateljskoj atmosferi uz iskazano zadovoljstvo gostiju viđenim i uz želje za nastavkom međusobne saradnje i u budućnosti.

Share on FacebookEmail this to someonePrint this page