“PERIPHERY ART” Asim Đelilović

U knjizi su objedinjene teme, i izabrani radovi koji pripadaju tematskom ciklusu nazvanom Umjetnost s periferije. Riječ je o stvaralačkom opusu koji se razvijao u periodu imeđu 1996. godine do danas. Iako mnogi od njegovih radova sobom nose globalne poruke svi oni su svoj idejni osnov imali u Bosni i Hercegovini, u njenoj društvenoj i političkoj zbilji!?! Autor te pojave razumijeva važnim ne samo za nas, građane Bosne i Hercegovine, već globalno – za cijeli ljudski rod. S njima on propituje naš ljudski habitus. On ne daje konkretne odgovore, on postavlja konkretna i važna pitanja!?

Prvi radovi iz ovog opusa nastali su u Travniku u vremenu između 1996 i 2000. godine.

Knjiga uz predgovor Asima Đelilovića i uvodne tekstove Andreja Đerkovića, umjetnika i kustosa, Beste Gursu, međunarodna umjetnička konsultantica i kustos iz Istanbula, predstavlja i tekstove prof. dr. Sulejmana Boste, prof. dr. Besima Spahića, prof. dr. Aide Abadžić-Hodžić, prof. dr. Nenada Veličkovića, dr. Branke Vujanović, Slađane Golijanin i Jona Blackwooda.

Svako od njih je iz svog autorskog ugla napravio osvrt na stvaralaštvo Asima Đelilovića.

Ovi tekstovi su nastajali u različitim periodima i u povodu izložbi koje je autor priređivao.

Autor je svojim radom postao vidljiv i na međunarodnoj umjetničkoj sceni, a njegovi radovi objavljivani u nizu knjiga čiji izdavači su, između ostalih bili Phaidon Press iz Londona i Princetone Architectural Press iz New Jersey-a.

Knjiga je u realizirana u izdanju izdavačke kuće Buybook iz Sarajeva 2021

Share on FacebookEmail this to someonePrint this page