Održana “Turistička tura kroz Travnik za građanstvo“

Povodom obilježavanja Dana općine Travnik jedna u nizu od brojnih aktivnosti koju je delegirao i organizirao JU Zavičajni muzej Travnik jeste i besplatna “Turistička tura kroz Travnik za građanstvo” koja je održana danas.

Kako je istaknula voditeljica turističke ture muzejski pedagog Amela Tiro, današnjem obilasku turističkih vrijednosti grada Travnika pridružila su se djeca iz Centra za edukaciju mladih Travnik koji su učesnici mentorskog programa “stariji brat starija sestra”.

“Djeca su imala priliku da prošetaju kroz grad i obiđu kulturno-historijske spomenike grada Travnika, a posljednja desetinacija bila je srednjovjekovna tvrđava Stari grad na kojoj je upriličena projekcija dokumentarnog filma o čuvenoj “travničkoj kajganijadi”, kao i da prisustvuju lončarskoj radionici, što ih je posebno oduševilo”, kazala je Tiro.

Dodala je da su djeca danas kroz zabavno druženje ipak naučili nešto o svome gradu i učestvovali u očuvanju nematerijalne kulturne baštine.

Projektna koordinatorica Centra za edukaciju mladih Travnik Stela Dukić je istaknula da je današnja aktivnost njihove partnerske ustanove JU Zavičajni muzej Travnik bila idealna prilika da mladi nadograde svoje znanje kulturno-historijskom blagu grada Travnika.

“Današnja aktivnost bila je zaista idealna prilika da se djeca i volonteri zajedno zabave i nauče nešto više o kulturno-historijskom naslijeđu Travnika”, kazala je Dukić.

Zavičajni Muzej Travnik

Centar za edukaciju mladih – CEM

Share on FacebookEmail this to someonePrint this page