NOVI ŽIVOT STAROH HRASTA – IZLOŽBA REPLIKA STARIH ZDJELA KOSTOLAČKE KULTURE SA LOKALITETA PIVNICA KOD ODŽAKA IZRAĐENIH U ABONOSU

 

Izložba „Novi život starog hrasta“ Ive Jelušića

U blizini Odžaka na lokalitetu Pivnica (Potočani) 50.-tih godina prošlog stoljeća pronađeno je prethistorijsko naselje eneolitskog tipa koje je egzistiralo u periodu od 3.250 – 2.700 g.p.n.e. Uz lokalitete Vis kod Dervente i Donju Mahalu kod Orašja, Pivnica-Potočani spada u najznačajnije eneolitsko nalazište kostolačke kulturne grupe. Ulomci keramike ukazuju da su zemljane posude u oblikovnom smislu slijedile tradiciju badenske kulture, ali da se pojavio i novi, originalni tip dekoracije, bogatog repertoara koji će ostvariti značajan utjecaj i na keramiku nešto mlađe vučedolske kulture.

Spoznavši vrijednost ovoga arheološkog lokaliteta, koji je 60.-tih godina prošlog stoljeća sistematski istražio akademik dr. Alojz Benac, a što je potpuno nepoznata činjenica za stanovnike toga dijela Bosanske Posavine, kao i za širu javnost,  profesor Ivo Jelušić iz Vojskove, općina Odžak, osmislio je način kako da skrene pažnju na tu zatomljenu činjenicu. Uputio se u Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine gdje su pohranjeni pokretni nalazi sa lokaliteta Pivnica (Potočani), konsultovao relevantnu literaturu i od stručnjaka Muzeja dobio nacrte rekonstruisanih posuda i različitih vrsta ukrasa koji se na njima pojavljuju. Potom je odlučio napraviti jedinstven podhvat, kroz vremensku dimenziju spojiti priču o predpovijesnom naselju sa materijalnim ostacima hrasta lužnjaka, savremenika te kulturne epohe, koji je bio potopljen u koritu rijeke Bosne 5.000 godina. U tome fosiliziranom deblu abonosa (crnog duba, hrasta lužnjaka) Ivo Jelušić je počeo strpljivo i uporno ispisivati prapovijest  Posavine i Bosne i Hercegovine. Svojim artefaktima, replikama   zemljanih posuda sa lokaliteta Pivnica (Potočani) načinjenim od abonosa, ovaj strpljivi i pronicljivi istraživač, koji uz to posjeduje zavidno tehničko umijeće, uspjeva na inventivan način objediniti duh jedne daleke kulturne epohe sa savremenim trenutkom, pokušavajući nas učiniti osjetljivijim za neke zatomljene vrijednosti koje bi trebale nadići naše trivijalne zaokupljenosti i koje bi nam mogle uliti nadu i postati inspiracijom za neke nove i drugačije mogućnosti, iskorake i društvene perspektive.

U svakom slučaju riječ je o kulturnoj misiji vrijednoj svake hvale, jedinstvenoj po ideji i savršenoj po realizaciji te ideje.

Izložba „Novi život starog hrasta“ autora Ive Jelušića, priređena u organizaciji Zavičajnog muzeja Travnik i uz podršku Ministartva obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta SBK/KSB otvorena je 17. 06. 2021. u  Baruthani na Starom gradu i moći će se razgledati do 28. 06. svakim danom od 8:00 do 20:00 sati.

 

Share on FacebookEmail this to someonePrint this page