NOVA MUZEJSKA AKVIZICIJA ZBIRKA “GEMYLAND”

U okviru „Dana općine Travnik“ predstavljena je nova muzejska akvizicija „ Zbirka Gemyland-Prva odgajivačnica baraka i tornjaka FCI 03/05 u Bosni i Hercegovini“

Direktorica Muzeja Fatima Maslić je u uvodnom obraćanju naglasila da Zavičajni muzej Travnik tradicionalno, svake godine, u okviru ove Manifestacije, predstavlja neku novu akviziciju koja dragocjeno obogaćuje fundus Muzeja.

-2012. godine zvanično je predstavljen restaurirani Voz „Ćiro“ u dvorištu Muzeja,

-2013. g. prezentirana je maketa „Vezirskog konaka“ autora Zlatka Hodnika,

-2014. godine predstavljena je Zaklada Asima Đelilovića „ Travnička zbirka bosanskohercegovačkih umjetnika“

-2015. godine predstavljena je „Zbirka Gemyland FCI 03/05“ koju je donirao vlasnik Almir Šabanović.

Gospodina Almir Šabanović je naglasio da je njegova namjera da Zbirka postane nukleus buduće stalne izložbene postavke koja će svjedočiti o historijskom putu na međunarodnom priznanju autohtonih bh pasmina pasa tornjaka i baraka, koga su dominantno trasirali travnički kinolozi i odgajivači, među njima i „Odgajivačnica Gemyland“ sa izvanrednim postignutim rezultatima.

Izložbu je zvanično otvorio predsjednik Turističke zajednice SBK/KSB gospodin Miroslav Matošević koji je istakao ulogu Turističke zajednice na promociji i brendiranju tornjaka.

Gospođa Fatima Maslić je, u ime Zavičajnog muzeja Travnik, uručila Povelju Almiru Šabanoviću za doprinos na očuvanju i prezentaciji kulturnog identiteta BiH i travničkog kraja i za donaciju zbirke „Gemylend“. Također je uručila gospodinu Miroslavu Matoševiću Zahvalnicu Turističkoj zajednici SBK/KSB za podršku u organiziranju izložbe, te Zahvalnicu Slobodanu Ličaninu, dugogodišnjem saradniku Muzeja, za podršku u organiziranju izložbene postavke „Zbirke Gemyland FCI 03/05“.

Katalog_za_NET.pdf_01

Share on FacebookEmail this to someonePrint this page