OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA MUZEJA I EVROPSKE NOĆI MUZEJA

Zavičajni muzej Travnik u oragnizaciji sa učenicima Srednje ekonomsko- ugostiteljske škole Travnik realizirao je planirane aktivnosti povodom Majskih dana Muzeja u sklopu kojih se obiljažava i Međunarodni dan muzeja i Evropska noć muzeja.

18. maja (Međunarodni dan muzeja) u Botaničkom vrtu otvorena je dokumentarna izložba „U sjećanje na..“ posvećena istraživačima prošlosti Travnika, autorice Ajle Sejfuli.

U četvrtak i petak (19-20.maj) održana je radionica pod nazivom „Muzejski depo-učenici kao kustosi“  također u Botaničkom vrtu, kroz koju su učenici prezentirali fundus muzeja i njegove zbirke. Predstavljena je arheološka zbirka, etnološka, prirodoslovna, kao i hemeroteka i fototeka.

U povodu obilježavanja Evropske noćiu prostorijama Muzeja upriličena je prezentacija fotografija nastala tokom arheoloških istraživanja, ali i poslije njih pod nazivom „Od arheološkog lokaliteta do muzej“.

Kviz pod nazivom „Historijski lovac“ održan je u subotu 21. maja, a učestvovalo je 20 učenika srednjih škola iz Travnika. Isti dan izvršen je odabir najljepše fotografije kulturno-historijskog spomenika, a koja je bila prijavljena na takmičenje pod nazivom „Spomenik kroz objektiv“. Pobjenička fotografija „Šarena džamija“ djelo je autora Mesuda Horića, učenika srednje škole.

Posljednjeg dana obilježavanja Majskih dana muzeja  održano je predavanje na temu „Arheološki lokalitet kao dio kulturnog krajolika“ na prethistorijskom lokalitetu Gradac i Tarabovac nakon čega su se učesnici okušali po prvi put u  ulozi arheologa na terenu.

Share on FacebookEmail this to someonePrint this page