MUZEJSKA RADIONICA LONČARSTVA

MUZEJSKA RADIONICA LONČARSTVA

U Zavičajnom muzeju Travnik u toku je prva ovogodišnja muzejska radionica narodnog lončarstva koja je organizirana u cilju očuvanja i zaštite ovog drevnog kulturnog dobra naše nematerijalne baštine.

Radi se o vještini izrade zemljanog posuđa na ručnom kolu koja se u tehnološkom smislu nije mijenjala još od prethistorije, unazad 2500 godina.

Uvodno predavanje na prvom času radionice održala je direktorica Fatima Maslić, nakon čega je prikazan dokumentarni film “Posljednji lončar iz sela Pulca” snimljen u produkciji Muzeja 2003. godine.

Muzejski pedagog Amela Tiro je provela polaznike radionice kroz stalnu izložbenu postavku i upoznala ih s arheološkim nalazima keramike iskopane na lokalitetima u okolici Travnika te s keramičkim predmetima iz muzejske etnografske zbirke.

Voditelj praktičnog dijela radionice, koja se sastoji od 12 časova, je muzejski saradnik Sead Muslimović. Znanje i vještinu izrade zemljanih posuđa na ručnom kolu on je praktično savladao 2015. godine na obuci kod lončara E. Ohrana, u Lješevi kod Visokog.

Od tada “muzejski lončar” Sead Muslimović posjetiocima demonstrira ovu vještinu na Starom gradu u ljetnom periodu ili u okviru muzejskih radionica prenosi polaznicima praktično znanje o narodnom lončarstvu.

Cilj je učiniti da se ovaj drevni obrt ne ugasi i da nastavi postojati kao dio našeg živog naslijeđa.

Podršku programu muzejskih edukativnih radionica narodnog lončarstva pružilo je Ministarstvo obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta SBK/KSB.

Share on FacebookEmail this to someonePrint this page