Kasnoantička Bazilika u Turbetu – nacionalni spomenik BiH

Na arheološkim ostacima kasnoantičke bazilike u Turbetu, nacionalnom spomeniku Bosne i Hercegovine , Zavičajni muzej Travnik je u okviru programa VII „ Dana općine Travnik“ 27. 03. 2018. godine priredio školski čas na terenu.  Kulturnom događaju su prisustvovali učenici dva odjeljenja Osnovne škole Turbe.

Direktorica Muzeja Fatima Maslić i kustosica arheolog Ajla Sejfuli su prezentirale muzejski projekt na očuvanju i turističkoj prezentaciji Bazilike. Projekt je trajao tri godine i obuhvatio je: uklanjanje samoniklog raslinja, postavljanje rasvjete u eksterijeru i entrijeru bazilike, postavljanje  info-table, sanaciju oštećenja na zidovima grobnice, uklanjanje smeća iz grobnica, postavljanje rešetki, mreža i metalne instalacije koja predočava nekadašnji svod antičke grobnice sa panelima na staklu, koji uz tekstualne i slikovne priloge prezentiraju informacije o historijatu, graditeljskim i kulturnim aspektima ovoga nacionalnog spomenika.

Članovi Dramskog studija Centra za kulturu tom prilikom su izveli igrokaz „ Ispiranje zlata u rijeci Lašvi“ prema scenariju Enesa Škrge i u izvršnoj produkciji Olivera Jovića.

Bazilika Tube Otvaranje 2018 (23)
« 1 of 5 »

Share on FacebookEmail this to someonePrint this page