Jevrejsko groblje Travnik

Da je u Travniku nekada postojala najveća jevrejska općina poslije one u Sarajevu danas svjedoči travničko jevrejsko groblje koje se nalazi u jugozapadnom dijelu grada zvanom Bojna. U neprosrednoj blizini nalaze se katoličko, ali i muslimansko groblje što je jedinstven primjer na području Bosne i Hercegovine. Najstariji datirani spomenik na groblju je onaj iz 1762. godine. Stariji spomenici su ležeći, s polukružno završenim gornjim dijelom sanduka i s uklesanim natpisima pisanim hebrejskim pismom. Oni mlađi, iz prve polovine 20.st., imaju oblik stele. Na groblju je 1979. g. podignuto spomen-obilježje u znak sjećanja na nevino stradale žrtve holokausta u II svjetskom ratu.

U posljednje dvije godine Zavičajni muzej Travnik u saradnji s Općinom Travnik vodi kontinuiranu brigu na održavanju i čišćenju groblje. Obzirom da se radi o raritetnom memorijalnom spomeničkom kompleksu Muzej je pokrenuo peticiju za proglašenje groblja nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. U procesu prikupljanja neophodne dokumentacije, ali i utvrđivanja stvarnog brončanog stanja nadgrobnih spomenika, pokrenuto je, Muzej je u mjesecu septembru 2016. godine nanovo pokrenuo akciju čišćenja groblja od raslinja i otpada.

Muzej je također pokrenuo i geodetska snimanja lokaliteta kako bi se, za potrebe proglašenja groblja nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine izradio adekvatan situacioni plan sa tačno ucrtanom poziciom svakog pojedinog spomenika.

Jevrejsko groblje u Travniku će u skorijoj budućnosti biti još jedan u nizu spomenika, kako kulturnih tako i memorijalnih koji svjedoče o bogatoj prošlosti Travnika.

Share on FacebookEmail this to someonePrint this page