Izložba „Tragom trase uskotračne željeznice”

 

Katalog izložbe

Djelovanje Foto-kluba „FOT” Travnik od njegovih začetaka 2006. godine pa kroz razne pojedinačne aktivnosti i kontinuirane manifestacije, bilo bi nezamislivo bez potpore Zavičajnog muzeja Travnik. Ova ustanova je nerijetko i inicijator i logistička podrška djelovanju našeg Udruženja, pogotovo kada se radi o prevazilaženju problema kao što je nedostatak vlastitog prostora i raspolaganje ograničenim materijalnim resursima.

Izložba pod nazivom „ Vizualna promocija trase uskotračne pruge na relaciji Komar-Travnik”, prilika je koju smo rado prihvatili kako bi i mi učinili nešto za našu „matičnu” ustanovu. Naime, Muzej se obratio Foto-kubu s molbom da za potrebe započetog projekta snimimo dionicu nekadašnje trase uskotračne pruge na spomenutoj relaciji u cilju promoviranja zanimljive muzejske priče i nadamo se, u budućnosti ostvarenog projekta „ Zelena staza”.

Prema dogovorenom planu snimanja, foto-ekspedicija se odnosila samo na prvi dio „Zelene staze” kako je u nazivu izložbe i naznačeno, dok cijeli projekt obuhvata i dionicu „štreke” od tunela na Komaru do Oboraca, pa dalje do Donjeg Vakufa. Time bi bila obuhvaćena cijela dionica koja povezuje općine Travnik i Donji Vakuf. Dakle za očekivati je da će na proljeće naredne godine slijediti i druga izložba koja će predstaviti ostatak dionice uskotračne pruge na relaciji Komar-Donji Vakuf.

Ova izložba predstavlja prvi korak na upoznavanju s inicijativom Zavičajnog muzeja Travnik i na animaciji lokalne zajednice, kao i uprava dviju susjednih općina, o potrebi pokretanja projekta na uređenju „Zelene staze” na relativno očuvanoj trasi nekadašnje uskotračne pruge. Trasa prolazi kroz gotovo netaknutu prirodu. U njenoj blizini se nalazi veliki broj arheoloških lokaliteta i nekropola sa stećcima koji se mogu urediti kao arheološki parkovi, a sačuvani su i neki objekti željeznice kao i dijelovi tehničke infrastrukture (nadvožnjaci, mostivi, tunel i dr.).

Na foto-ekspediciji koja je realizirana u periodu septembar-oktobar 2017. godine učestvovali su članovi Foto-kluba „Fot” Travnik: Mirko Adžaip, Nihad Arnautović, Slobodan Ličanin Sead Bahtić i Mlrsad Mujanović. Nakon pregleda velikog broja snimaka bilo je veoma teško načiniti selekciju i izdvojiti najbolje fotografije, jer nam se činilo da su one još bolje ostale neuvrštene.

Bilo nam je zadovoljstvo učestvovati na ovoj nesvakidašnjoj fotografskoj ekspediciji.

Nadamo se da ćemo u skorijoj budućnosti imati priliku uživati u šetnji ili vožnji biciklom na uređenoj dionici „Zelene staze”od Travnika do Komara.

Zahvaljujemo se Općini Travnik i Zavičajnom muzeju Travnik na podršci koju su pružili u realizaciji ove izložbe.

Share on FacebookEmail this to someonePrint this page