Izložba “VEČITO” predstavljena u Travniku

Velika retrospektivna izložba „VEČITO“, posvećena stogodišnjici rođenja velikana jugoslovenske arhitekture, Bogdanu Bogdanoviću (1922, Beograd – 2010, Beč), nakon niza gostovanja u regionu nastavlja svoj život u Zavičajnom muzeju Travnik, u periodu od 5. do 30. juna ove godine. Budući da Novi Travnik posjeduje jedno od najzanimljivijih djela ovog graditelja – Nekropolu žrtvama fašizma na Smrikama (projektovanu i građenu 1971-1975), za ovaj memorijal napravljena je posebna monografska postavka prezentirana u Maloj galeriji “Ex Ponto” u Rodnoj kući Ive Andrića.

Tokom trajanja izložbe, koja je postavljena u prostorijama Zavičajnog muzeja Travnik, kao i u Maloj galeriji “Ex Ponto”, biće organizirana stručna vođenja, susreti na temu kulture sjećanja, kreativne i edukativne radionice za djecu i mlade. Posjetioci će na izložbi moći upoznati cjelokupno stvaralaštvo Bogdana Bogdanovića, kako spomeničko, tako i književno (u vitrinama će biti izloženo svih 25 knjiga koje je za života Bogdanović napisao), a posebnom virtuelnom projekcijom biće provedeni kroz Nekropolu na Smrikama – viđenu sa zemlje i sa neba.

U okviru monografskog izložbenog korpusa o Nekropoli žrtvama fašizma na Smrikama posjetioci će prvi put imati prilike da vide autentične crteže koji se čuvaju u Beogradu i Beču, a kojima se rasjvetljava proces nastanka ideje projekta, te da saznaju imena majstora – kamenorezaca iz Temske sa Stare planine, i nešto više o njihovom životu i radu.

Ekskluzivno, prvi put tokom ovog, desetog po redu gostovanja izložbe, biće izložen originalni alat kojim su temački kamenoresci predvođeni majstorom Momirom Džunićem, isklesali nekropolu na Smrikama, kao i većinu ostalih Bogdanovićevih spomenika.

Pokrovitelj programa manifestacije je Fond za Zapadni Balkan – Western Balkans Fund.

Autor, kustos i likovni identitet izložbe: Mare Janakova Grujić

Fotograf: Predrag Novaković

Voditeljica radionica: Aida Šarac Berbić, muzejski pedagog

Organizatori: Zavičajni muzej Travnik i Centar za graditeljsko nasleđe “VAM” Beograd

Pokrovitelji: Fond za Zapadni Balkan (Western Balkans Fund)

Trajanje: 5 – 30. juna 2024.

Svečano otvaranje: srijeda, 5. juna u 19 sati, Zavičajni muzej Travnik.

Za radionice za djecu osnovnih škola, koje će trajati od 10-14. juna mogu se poslati prijave na E-mail: aidaa91@live.com

Share on FacebookEmail this to someonePrint this page