Izložba slika Adina Hebiba i unikatnog nakita Mie Hebib

 Slikar Hebib je bio u potrazi za  novim likovnim izrazom i umjetničkim eksperimentom, mi muzejski djelatnici u želji da usvojimo praktično znanje i  drevnu vještinu izrade zemljanog posuđa i spasimo od nestanka ovaj fenomen naše nematerijalne baštine.

Izložba prethodi manifestaciji „Majski dani muzeja“ koju Muzej tradicionalno organizira dugi niz godina. Odlučili smo otvoriti je 9. maja, baš na Dan pobjede nad fašizmom. Sasvim razložno, jer slikarstvo Adina Hebiba objedinjuje taj humanistički, kozmopolitski duh, koji sažima  naslijeđe različitih religija i kultura, posebno kršćanstva i islama. Više od pola milenija ove dvije religije sa svojim kulturnim i civilizacijkim uplivima koegzistiraju na ovim prostorima, čak i nakon tragičnih prekida i diskontinuiteta, po kojima će, na žalost, 20. stoljeće, ostati zapamćeno. Svaki prekid te ravnoteže i sklada, bilo kakvo i najmanje narušavanje koegzistencije kulturne raznolikosti na ovim prostorima, gasi životne radosti, donosi mrak. A upravo svjetlost koja isijava iz slikarske palete Adina Hebiba, iz koje je crna boja doslovce protjerana, proturiječi svakome mraku. Njegova osebujana mašta i širina duha koji objedinjuje i obgrljuje različitosti, kao znamenje zatočeno u zapretenim mu memorabilijama, ono je što se suprostavlja bilo kakvoj jednostranosti.

Na prvi pogled, može se učiniti da slikarstvo Adina Hebiba obitava u prostorima neukročene radosti, ali to je stvaralaštvo duboke kontemplacije, slikarstvo probuđenog pojedinca, umjetnika koji ne pristaje na koketiranje sa nametnutim društvenim normama i dogmama, čovjeka koji je dopustio da njegovu slobodu „zarobi“ samo umjetnost, strastvena misija stvaranja i traganja za odgovorom.

Pored dara za slikarstvom Adin Hebib posjeduje vještine performera koji na atraktivan način promovira svoju umjetnost, zbog čega uživa popularnost u široj javnosti, pored nesumnjive reputacije koju ima među poznavaocima i mecenama umjetnosti.

Iza njegovog 35 godišnjeg uspješnog rada stoji 11 evropskih nagrada za dizajn i slikarstvo, preko 40 samostalnih izložbi u mnogim metropolama Evrope i svijeta. Od 1978. godine Hebib izlaže u Beogradu, Mostaru više puta, Nišu, Majnhajmu,Karlsruhe, Sarajevu više puta, Baden Badenu, Diseldorfu, Bonu, Insbruku, Bridžu, Kairu, Kuvajtu, Frankfurtu, Geteborgu, Kopenhagenu, Badenu, Trstu, Oslu, Wašingtonu, Istambulu, Zagrebu, Londonu, Tuzli, Zenici, Kastavu, Dubrovniku, Martiniku, Samoboru, Opatiji, Zadru, Skoplju, Tuzli, Karlovcu, Omišu, Podgorici, Konjicu i evo sada u Travniku. Nakon Travnika izložba odlazi u Zenicu, a u mjesecu oktobru dogovoreno je njeno predstavljanje u Pragu.

U saradnji sa Edinom Selesković (New York) i Miom Hebib uradio i nekoliko murala, u Americi i BiH.

 Slike Adina Hebiba se nalaze u mnogim svjetskim galerijama, u privatnim kolekcijama poznatih ličnosti i državnika kao što su: Hans Ditruh Genšer, Klaus Kinkel, Žak Širak, Wiliam Clinton, Sulejman Demirel, Redžep Taib Erdoan, Mohamed Mahatir, Milan Kučan i dr…

Adin Hebib se školovao u svom rodnom Mostaru i u Beogradu, gdje je završio Likovnu akademiju. Od 1975.-1977. na studijskom je boravku u Parizu u ateljeu prof. Borisa Cikalovskog gdje izučava ekspresionističko slikarstvo. Studijski je boravio u Bridžu, Insbruku, Costa Bravi, Kairu, Frankfurtu, Hoffplatu, Atlanti, New Yorku.

Izložba predstavlja manju retrospektivu na kojoj su izložene slike iz nekoliko ciklusa nastalih u posljednjih 20 godina. To su aktovi iz ciklusa “To nije prilika za moju kćer“, zatim ciklus „Moj i tvoj grad“, „Krošnje koje život znače“, ciklus raspela „Bog ne daje križ onome ko ga ne može nositi“, „ Razglednice djetinjstva“ i najnovija serija terakota.

U posljednje vrijeme Adin Hebib na svojim izložbama ugošćuje i prateću ekspoziciju unikatnog dizajnerskog nakita svoje kćerke Mije Hebib. Veselimo se da imamo priliku predstaviti artefakte ove potvrđene dizajnerice unikatnog nakita.

Mija se školovala na Školi primijenjenih umjetnosti u Zagrebu. Godine 1996. odlazi u Ameriku gdje studira dizajn metala. Danas djeluje u New Yorku i angažirana je za poznate modne kuće, a za svoju dušu kreira i izrađuje nakit u vlastitom ateljeu „Oblik“. Do sada se predstavila na mnogim izložbama u Americi, Evropi i Aziji.

Za mene osobno, Mijini artefakti predstavljaju minijaturne skulpture koje u svedenim formama, u jednostavnim, elegantnim oblicima, sažimaju snagu monumenta. Zamišljam kako bi bilo lijepo vidjeti neku od njenih uvečanih kreacija u javnome prostoru.

Na kraju, još jedamput želim iskazati našu radost da smo baš na 9. maj. Međunarodni dan pobjede nad fašizmom, imali čast predstaviti u Zavičajnom muzeju Travnik izložbu slika i kolekciju artefakata primijenjene umjetnosti, oca i kćerke, poštovanih Adina i Mie Hebib.

Otvaranje izložbe slika Adina Hebiba i unikatnog nakita Mie Hebib
« 1 of 18 »

Share on FacebookEmail this to someonePrint this page