IZLOŽBA ARS AEVI TOUR

U prvoj godini opsade Sarajeva, 1992. godine, grupa sarajevskih intelektualaca, predvođena Enverom Hadžiomerspahićem, nekadašnjim direktorom otvaranja i zatvaranja XIV Zimskih olimpijskih igara i generalnim direktorom Sarajevskog bijenala savremene umjetnosti (“Jugoslovenska Dokumenta”), počela je rad na projektu Ars Aevi.

Osnovna ideja bila je zamišljena kao izraz kulturnog otpora karakterističnog za Sarajevo i protest protiv agresije nad gradom koja bi mogla stvoriti fizičke, ali ne i duhovne prepreke.

Zahvaljujući prijeteljima iz cijelog svijeta stvorena je jedna od najznačajnijih internacionalnih kolekcija savremene umjetnosti. Ars Aevi anagram od riječi “Sarajevo,” što na latinskom jeziku znači “umjetnost epohe”, ima za cilj stvaranje regionalnog muzeja savremene umjetnosti jugoistočne Evrope u Sarajevu.

“Projekat Ars Aevi je u finalnoj fazi i muzej bi se trebao početi graditi. “Ako se to dogodi Sarajevo će postati jedan od najatraktivnijih planetarnih centara savremene umjetnosti…” riječi su Envera Hadžiomerspahića.

Izložbu i projekt Ars Aevi predstavit će dr. sci Senka Ibrišimbegović direktorica JU Gradski muzeji Sarajevo i kustosica umjetničke zbirke Aida Bičakčić.

Share on FacebookEmail this to someonePrint this page