Izložba fotografija “STAZE, LICA, PREDJELI” na 28. internacionalnom festivalu “Sarajevska zima”

U programu 28. internacionalnog festivala “Sarajevska zima” Zavičajni muzej Travnik predstavio je izložbu fotografija “Staze, Lica, Predjeli”. Izložba je otvorena u sarajevskoj galeriji “Roman Petrović” i sadrži fotografije autora iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i BiH nastale na 6.Foto safariju “Travnik 2011.”.

Foto safari i izložba posvećeni su obljetnicama 50 godina od dodjele Nobelove nagrade za književnost Ivi Andriću i 120 godina od rođenja književnog nobelovca.

U programu otvaranja izložbe akademski glumac Matej Baškarad inscenirao je  fragment pripovijetke Ive Andrića “Čaša”, a potom je projiciran kratki dokumentarni film koji govori o foto safariju u Travniku, Sarajevu i Višegradu. Izložbu je predstavila direktorica Zavičajnog muzeja Travnik Fatima Maslić.

Ibrahim Spahić, direktor festivala “Sarajevska zima” i Međunarodnog centra za mir Sarajevo, uručio je direktorici Muzeja nagradu “Sloboda” koju je Međunarodni centar za mir dodijelio Zavičajnom muzeju Travnik, odnosno Memorijalnom muzeju Rodna kuća Ive Andrića “za višegodišnju aktivnost na zaštiti kulturne baštine i promociji djela Ive Andrića”.

   

Share on FacebookEmail this to someonePrint this page